София

Фандъкова: Тролейбусите в София са обновени на 100%

Фандъкова: Тролейбусите в София са обновени на 100%

Днес беше пуснат в движение и последният от тридесетте нови тролейбуса в столицата, съобщават от Столична община.

"С тях обновяваме на 100% тролейбусите, които са на линия. Старите ще останат в гаражите като резерв, за да може при необходимост да подпомагат  работата на градския транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Новите тролейбуси, производство на чешката компания "Шкода Електрик" АД, обслужват линии с номера 1,9,6 и 7. Те отговорят на всички европейски стандарти, климатизирани са, имат тригодишна гаранция.

Доставката на 30-те тролейбуса е част от проекта "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси" по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г." По същия проект предстои до края на годината да бъдат доставени и 30 нови електробуса.

"Усилията на Столичната община са насочени към това повече хора да ползват градския транспорт. За да предпочетат обществения транспорт пред личните си автомобили, за хората е важно да имат нови превозни средства, удобни маршрути и електронни табла", каза още Фандъкова.  

"Превозните средства са доказали своята надеждност и се надявам пътниците да ги пазят. Тролейбусите са 18-метрови, климитизирани, нископодови. Разполагат с видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 километра пробег без контактна мрежа", посочи директорът на "Столичния електротранспорт" Евгени Ганчев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ