Фандъкова търси пари за „Топлофикация“ от Министерството на финансите

Фандъкова търси пари за „Топлофикация“ от Министерството на финансите

Фандъкова търси пари за „Топлофикация“ от Министерството на финансите

Кметът на София Йорданка Фандъкова  е провела среща със служебния министър на финансите Валери Белчев, за да обсъди с него варианти за финансиране на затъналото в дългове столично дружество „Топлофикация София“. На срещата също са присъствали и министърът на енергетиката Андрей Живков, заместник-кмета Дончо Барбалов и изпълнителния директор на дружеството инж. Александър Александров, съобщиха от финансовото министерство.

Както е известно „Топлофикация София“, което е собственост на Столична община, е най-големият потребител на природен газ в България. Дружеството обаче не плаща за доставките на газ и има над 900 млн. лв. задължения към „Булгагаз“, който е част от Българския енергиен холдинг.

Освен това в последните месеци бе регистриран рекорден скок на цената на природния газ. Определената от КЕВР цена на природния газ в цената на топлинната енергия за потребители до края на 2021 г. е 47,11 лв., а цената, на която „Топлофикация София“ купува природния газ в последните месеци расте - 69,40 лв. през септември а за октомври - 94,54 лева. Така  очакваният преразход от разликата в цените само са месец октомври е над 30 млн. лв., посочи инж. Александров.

Участниците в срещата се обединиха около целта да се намери механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители.

Столичният общински съвет одобри миналата седмица предложението да поиска държавна помощ за финансиране на дълговете на „Топлофикация“.

По време на разговора е било уточнено също, че общинските дружества „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД влизат в обхвата на предвидената компенсация за скока на цената на електрическата енергия, така както и бизнеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ