София

Спряха плановия прием и операции в София

Спряха плановия прием и операции в София

От днес спират плановия прием и плановите операции в София. Изключение ще се прави за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и свижданията в лечебните заведения на територията столицата, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии.

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед нареди намаляването на задължителната карантина в страната - за заразените с коронавирус лица - от 14 на 10 дена, а за контактните лица за 7 вместо за 10 дни. 

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа. 

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ