Цвят и светлина: Откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин в снимки

Снимка: Getty Images

Пищна церемония даде началото на зимните олимпийски игри в Пекин 2022. Шоуто стартира с впечатляващи светлинни ефекти на стадион "Птиче гнездо" в китайската столица.

Олимпийският огън беше запален по нетрадиционен начин. Всеки от 91-е отбори бяха извеждани от представителка на домакините, която носеше снежинка с името на съответната държава. Накрая всички малки снежинки образуваха една голяма, в центъра на която беше поставен олимпийския огън не от известна личност, а от двама млади китайски спортисти - Чжао Цзянвън (ски-северна комбинация) и Динигеер Иламуцзян (ски-бягане). Това е жест, показващ обединението на всички по време на най-голямото спортно събитие. 

Сред официалните гости на 24-а олимпиада са президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. "Обявявам 24-е зимни олимпийски игри за открити", каза Си Цзинпин.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че Игрите откриват "нова ера в глобалния зимен спорт". "Добре дошли на зимните олимпийски игри в Пекин 2022. Годината на тигъра и олимпийската година са символ на амбиция, кураж и сила. Днес благодарение на тази амбиция Китай е домакин на зимните спортове. Игрите в Пекин откриват нова ера в глобалния зимен спорт. Ние отбелязваме тази нова страница в историята благодарение на нашите любезни домакини, за което искам да им благодаря. Мислите ни са насочени и към всички спортисти, които заради пандемията не успяха да реализират своята олимпийска мечта. Скъпи олимпийци, всичко вече е готово. В следващите две седмици вие ще се състезавате на най-красивите съоръжения и ще живеете в мир и взаимно уважение в олимпийското село. Там, където няма място за каквато и да е дискриминация. В нашия крехък свят, където неравенството, конфликтите и недоверието нарастват, ние показваме, че е възможно да бъдем съперници в спорта и в същото време да живеем в мир и да се уважаваме", каза Бах.

От българска страна на стадиона присъстваха министърът на младежта и спорта Радостин Василев, председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар на централата Белчо Горанов.

Mалък брой чуждестранни високопоставени лица, водени от президента на Русия Владимир Путин и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, бяха още на Националния стадион. Редица държави, сред които САЩ и Япония, организираха дипломатически бойкот на игрите.

Около 2900 спортисти от 91 страни ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали до 20 февруари.

Режисьор на 140-минутния спектакъл е Чжан Имоу, а в него участваха около 3000 души. Заради пандемията от коронавирус церемонията продължи малко повече от два часа, в нея участваха по-малък брой актьори и бяха допуснати малко зрители. Същото съоръжение беше домакин и на откриването на лятната олимпиада през 2008 година. Обичайно най-дългата част от спектакъла е парадът на спортистите, който се открива от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

България беше под номер 56, а знаменосци бяха на-добрият български сноубордист Радослав Янков и състезателката по биатлон Мария Здравкова. В българската делегация бяха 12 спортисти и треньори, но без Владимир Зографски, Павел Ангелов, Милена Тодорова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков, които имат стартове утре.

Последни от 91-е нации бяха домакините от Китай.

Саудитска Арабия записва историческо първо участие на зимна олимпиада, след като Фаийк Абди ще стартира в ски-алпийските дисциплини.
След приветствията на официалните лица последва кратка музикална пауза, след което на стадиона беше внесен олимпийският флаг на фона на олимпийския химн, който беше изпълнен от 40 деца от китайски хор, които след три месеца разучаване успяха да го изпеят на гръцки език.

Олимпийските игри ще се проведат под мотото "Заедно за общо бъдеще" с безпрецедентни мерки за сигурност заради пандемията от коронавирус. Пекин е единственият град в историята, който е бил домакин както на летните, така и на зимни олимпийски игри.

Спектакълът завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ