Как COVID-19 повлия на спортните турнири?

Как COVID-19 повлия на спортните турнири?

Как COVID-19 повлия на спортните турнири?

COVID-19 повлия не само на живота на хората, на икономиката, но и на спорта. Турнири вече се провеждат без публика с цел да пазят спортистите от евентуално заразяване от коронавируса. У нас Националният щаб ограничи публиката до 250 души при спортни прояви на закрито, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от един метър или по едно седящо място между хората. Какво се случва със спортните мероприятия по света и у нас?

Грациите остават без публика на Световната купа в София

Появата на първите два случая на заразени в София, обаче, принуди организаторите на Световната купа по художествена гимнастика да обявят, че състезанието, планирано от 10 до 12 април в София, ще се проведе при закрити врата. „Арена Армеец“ ще остане празна като достъп ще бъде осигурен само на състезателките и техните щабове.

Световната купа в София е вторият турнир от престижната верига, предвиден за тази година. Преди това грациите трябва да вземат участие на състезанието в Пезаро, което е предвидено за 3-5 април. На този етап все още няма яснота дали то изобщо ще се проведе, предвид значително по-тежката обстановка, която е в Италия в момента. Очаква се решение по казуса в близките няколко дни. Добрата новина е, че България има пълен комплект квоти в художествената гимнастика и нашите грации могат да си позволят да не участват на турнири до олимпиадата в края на юли.

Извадиха италианските съдии от евротурнирите

УЕФА извади италианските съдии от нарядите за мачовете от Шампионската лига и Лига Европа. Решението на европейската футболна централа е продиктувано от изключително рисковата ситуация в Ломбардия, свързана с коронавируса.

Освен отменянето на мачове или провеждането им без публика по трибуните може да доведе до преместване на Европейското първенство, което трябва да се проведе това лято. За момента обаче от УЕФА са категорични, че подобна крайна мярка няма да бъде наложена.

Трима души от Формула 1 под карантина в Мелбърн

Един член на тима от Формула 1 „Макларън“ и двама от състава на „Хаас“ са поставени под карантина заради съмнения за зараза с коронавирус. И тримата са показали симптоми, присъщи за COVID-19. Веднага са им направени необходимите тестове, след което те са били поставени под карантина в хотелите си.

Засега състезанието за Голямата награда на Австралия, което е планирано за следващия уикенд, няма да се отменя, обяви в понеделник изпълнителният директор на надпреварата Андрю Уестакот. Въпреки това, сериозен проблем би станал, ако се окаже, че някой от тримата членове на „Макларън“ и „Хаас“ се окаже заразен с коронавируса заради многобройните им контакти с хора преди старта в Мелбърн.

Олимпиадата в Токио остава, поне засега

Японският министър за Олимпийските игри Сейко Хашимото определи евентуалното отменяне на Олимпиадата заради епидемията от коронавирус като „немислимо“, но все пак призна, че крайното решение ще бъде взето от Международния олимпийски комитет.

Страната е вложила 12.6 милиарда долара в организацията на Игрите, които трябва да се проведат от 14 юли до 9 август, но разпространението на COVID-19 поставя под риск провеждането на най-голямото спортно събитие в света.

„Продължаваме с подготовката на Игрите по план и за провеждането им в предвидените дати. Преди два дни президентът на МОК Томас Бах заяви, че нито той, нито организационният комитет обмислят отмяна или отлагане на Олимпиадата. Важно е нашето правителство да даде точна информация на МОК, за да вземат те правилното решение. Крайното решение ще бъде на МОК“, заяви Хашимото в парламента на страната. До момента в Япония са регистрирани 587 случая на заразени с COVID-19, както и 12 починали от болестта.

Двубоят Пулев – Джошуа е сигурен, ще се играе пред публика

Промоутърът на Антъни Джошуа - Еди Хърн обяви, че няма опасност двубоят на британеца с българския боксьор Кубрат Пулев за световната титла да се проведе пред празни трибуни. Мачът е насрочен за 20 юни на стадион „Тотнъм Хотспър“ в Лондон, като Хърн се надява дотогава ситуацията с коронавируса COVID-19 във Великобритания да бъде овладяна.

„Боксът е уникален по отношение на ролята на феновете в представянето на боксьорите. Не виждам как можем да организираме мач при закрити врати. Можете ли да си представите как Антъни Джошуа излиза за мача с Кубрат Пулев пред празни трибуни? Няма как да стане. Публиката е изключително важна за драматичния аспект на спорта, както и за това боксът да бъде телевизионен продукт“, коментира Хърн.

Засега Евро 2020 няма да се отменя, първият футболен мач е на 12 юни в Рим

Първият мач от Евро 2020 е в италианската столица Рим и трябва да се изиграе на 12-и юни. От европейската футболна централа отрекоха, че някоя футболна федерация е предложила първенството да бъде отложено.

Вирусът обаче спря мачовете в някои европейски страни изцяло (Италия), докато други първенства прецениха да играят футболните срещи при „закрити врата”. Италианската Серия А е отложена до 3-и април, като във вторник футболният съюз на Ботуша призна, че този сезон не се знае как ще бъде завършен.

Мачове от елита на Франция, Германия, Швейцария, Португалия и Испания пък ще бъдат насрочени за друга дата или ще се играят пред празни трибуни. Във Франция единствената отменена среща бе между Страсбург и ПСЖ, но бе взето решение на спортните събития да присъстват не повече от 1000 души. 

Родната efbet Лига също няма да предоставя възможност на феновете да гледат на живо футболната игра. Очаква се част от баражите от Лигата на нациите, на които ще играе и България срещу Унгария, да бъдат пред закрити врата. Приятелската среща на Англия с Уелс на „Уембли” към този момент ще се играе по план.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ