Съдийка вдигна първия в историята бял картон на футболен мач в Потругалия

Съдийка вдигна първия в историята  бял картон на футболен мач в Потругалия

Съдийка вдигна първия в историята бял картон на футболен мач в Потругалия

Съдия показа бял картон за първи път в историята на футбола. Това се случи в 1/4-финала от турнира за купата на Португалия при дамите между "Бенфика" и "Спортинг" (Лисабон). Вдигна го арбитърката на мача Катарина Кампос. За разлика от жълтите и червените картони белите не са за наказание, а за поощряване на поведение в духа на феърплея, съобщиха световните  медии.

По време на  напеченото дамско дерби  в Лисабон  при резултат 3:0 за Бенфика един от стюардите се оплака, че не се чувства добре. Лекарите на двата отбора веднага се притекоха на помощ и човекът бързо се възстанови.

След тази акция  обаче съдийката Кампос показа бял картон на двата медицински екипа в знак на признание за спортменските им действия. Публиката на стадион "Естадио де Луш" пък изригна в бурни аплодисменти.

Нововъведението на ФИФА засега се използва само в Португалия. То е част от инициатива на световната  футболна централа за насърчаване на етичните ценности и в спорта. 

Припомняме, че традиционните  жълт и червеният картон са въведени във футбола през далечната 1970 г.  Жълтият картон се присъжда на играч, за да го предупреди за сериозно допуснато от него нарушение или неспазване на правилата. Два жълти картона в един мач, присъдени на един и същ играч, довеждат до червен, от който следва отстраняване на провинилия се играч от терена 

За особено сериозни нарушения понякога съдията отсъжда директен червен картон, който често води със себе си забрана за поява в следващи официални мачове, в зависимост от правилата на съответната футболна федерация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ