Световен форум за етика и лидерство в спорта събира водещи фигури от цял свят

Световен форум за етика и лидерство в спорта събира водещи фигури от цял свят

Водещи лица в света на спорта, политиката, бизнеса, академични и неправителствени организации ще се съберат за втори път в централата на ФИФА в Швейцария утре, за да обсъдят ролята на спорта в обществото и да очертаят добрите практики за етично спортсменство.

Организирана от Световния форум за етика в бизнеса, платформата за етика и лидерство в спорта има за цел да демонстрира успешни примери в областта на корпоративната социална отговорност в сферата на спорта, за адресиране на текущи проблеми в спортната етика. Събитието ще се проведе под мотото „Съхранение красотата на спорта и активиране на пълния му потенциал за обществото” и предвижда изказвания на популярни личности и провеждането на специални сесии, в които участниците да обогатят своите знания и опит по темите и да предложат план за действие, адресиращ очертаните проблеми.

„Имайки предвид огромното значение на спорта в нашето общество, фокусът върху истинското спортсменство и етиката в спорта са по-необходими от всякога”, казва Раджита Кулками, президент на Световния форум за етика в бизнеса.

„В днешния свят спортът оказва важно влияние, има силата да насърчава ключови етични ценности и да се справя със социални проблеми. За да реализира истинския си потенциал, ние трябва да запазим неговата красота и цялост”, добавя Вилфред Лемке, съветник на генералния секретар на ООН по въпросите на спорта за развитие и мир и един от участниците във форума.

В срещата участие ще вземат представители от различни обществени сфери на влияние, с което се очаква събитието да обогати световните знания и практики, участниците да се впуснат в провокиращи мисълта дискусии и да обменят идеи и опит. Президентът на ФИФА, Джани Инфантино, ще бъде официален домакин на срещата, а Фатма Самура, новият генерален секретар на ФИФА, ще открие събитието с встъпителна реч.

Сред основните теми, които предстои да бъдат обсъдени на срещата, са борбата с корупцията, със специалното участие на проф. Ричард Макларън от Световната антидопингова асоциация, както и текущите предизвикателства пред спорта, с участието на Ханс-Йоаким Екерт, главен юрист на ФИФА и председател на арбитража на Комисията по етика към ФИФА. В допълнение, ще се проведат множество приложни работилници, на които поканените участници ще имат възможност да проведат по-задълбочени дебати и анализи по теми като правата на човека, цената на успеха и ролята на медиите, вкл. дигиталните, за насърчаване на етиката в спорта. 

Сред лекторите на форума, потвърдили участие, са Ришард Чарнецки, заместник-председател на Европейския парламент, Марк Тарабела, евродепутат и координатор на спортната интергрупа в Европейския парламент,  Силвия Шенк, председател на работната група, Уендела Купър, председател на Управителния съвет на СИП в Съвета на Европа и президентът на Футболен клуб Базел, Бернхард Хойслер. Към конференцията ще се присъедини и Шри Шри Рави Шанкар, хуманитарен деец и създател на Световния форум за етика в бизнеса.

По време на Втората Световна среща за етика и лидерство ще бъде връчена и наградата за Етика в спорта за 2016 г.  Статуетката ще бъде присъдена на човек/ организация, доказали значението на човешките ценности и етика в живота и спорта.

Втората световна среща за етика и лидерство в спорта е организирана от Световния форум за етика в бизнеса в партньорство с Международната асоциация за човешки ценности и швейцарската компания „Марти Комюникейшънс” АГ. През последните 13 години Световният форум за етика в бизнеса провежда ежегодни световни конференеции, а от 2006 г. насам – и в Европейския парламент, с цел да се работи за утвърждаването на ценности като етика и добро управление.

Ден преди официалното провеждане на срещата Световният форум на етиката в бизнеса ще сформира интердисциплинарна работна група, с оглед на силния интерес на заинтересовани страни от различни сектори за продължаване на сътрудничеството с представителството на асоциацията в Брюксел по темите етика и лидерство в спорта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Евентуално сливане между "Стелантис" и "Рено" може да създаде гигант в европейския автомобилен сектор