Австрия очаква икономически спад от 8% тази година

Австрия очаква икономически спад от 8% тази година

Австрия очаква икономически спад от 8% тази година

Австрийската централна банка очаква икономиката на страната да се свие два пъти повече спрямо прогнозата от преди месец, тъй като ограниченията заради коноравируса продължават по-дълго от предвижданото. Това обяви австрийският централен банкер Роберт Холцман, цитиран от Ройтерс.

Холцман уточни, че централната банка сега прогнозира спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 8 на сто. Предишната прогноза беше за свиване с 3,2 процента при "умерен" сценарий на развитие на кризата с коронавируса, като всяка седмица на ограничения отнема от БВП над 2 милиарда долара.

Пред вестник "Залцбургер нахрихтен" Холцман посочва, че предишната прогноза е била направена на база пет седмици ограничения и пет седмици постепенно разпускане на ограничителните мерки, но условията са се променили.

"Сегашният ни сценарий предвижда спад от 8 процента на икономическия растеж, ако имаме 13 седмици ограничения и 10 седмици период на разхлабване на мерките", каза той пред изданието.

Австрийското коалиционно правителство на консерваторите и Зелените обяви спасителен финансов пакет на стойност 38 милиарда евро (41, 7 милиарда долара) в подкрепа на икономиката и компаниите и за ограничаване на растежа на безработицата. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ