Без задължителни маски на улицата в Италия

Без задължителни маски на улицата в Италия

Без задължителни маски на улицата в Италия

Задължителното носене на маска на открито се отменя в цяла Италия. От днес, съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването, всички региони преминават в бялата зона, която е безопасна от гледна точка на епидемиологичните рискове, пише La Repubblica. 

В някои райони на южния регион на Кампания местните власти отложиха отмяната на задължителното носене на маски на улицата поради огнища на инфекцията. Президентът на Висшия здравен институт Силвио Брузаферо вече предупреди, че ако започне да се увеличава броят на инфекциите, какъвто е случаят в някои други страни, правилото за задължително носене на маски на открито ще влезе в сила отново. Освен това носенето им, както и социалната дистанция, остават задължителни в транспорта, магазините, затворените помещения и в случай на голямо струпване на хора дори на открито. Все още има ограничение за броя на участниците в събития на открито. Така във „Футболното селище“ в центъра на Рим могат да се съберат не повече от 2 хиляди фенове пред големите екрани, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

Научно-техническият комитет, който отправя препоръки към правителството за борба с пандемията, одобри отварянето на дискотеките. Същото важи и за заведенията на открито, но с 50% заетост, но правителството трябва да посочи конкретна дата за откриването им.  

Броят на гражданите, завършили пълния курс на ваксинация в Италия, надвишава 30% от населението на възраст над 12 години. Общо са поставени почти 50 милиона инжекции. Властите са загрижени, че все още има хора на възраст над 60 години, които не са били ваксинирани. На всички възрастни хора се препоръчва да не ходят на лятна ваканция, без да завършат имунизационната процедура. Започна временно отстраняване от работа на неваксинирани лекари и медицински персонал. Тази категория е единствената, която подлежи на задължителна ваксинация.

На фона на премахването на ограниченията в Италия нарастват опасенията във връзка с разпространението на индийския щам на коронавируса, който в момента се открива в около 16% от новите случаи на инфекция. Общото им ниво обаче е сравнително малко - по-малко от хиляда на ден през последните дни. Смъртните случаи, причинени от последиците от коронавирусната инфекция, също се изчисляват на средно около 20 на ден.

От началото на пандемията обаче в края на февруари миналата година в страната никога не е имало ден, в който да не са регистрирани смъртни случаи от коронавирус. Общо по време на пандемията броят на заразените хора в страната достига 4 258 069, от които 127,5 хиляди са издъхнали от болестта. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ