Ердоган: Киргизстан трябва да вземе мерки срещу проповедника Гюлен

Ердоган: Киргизстан трябва да вземе мерки срещу проповедника Гюлен

Ердоган: Киргизстан трябва да вземе мерки срещу проповедника Гюлен

Реджеп Ердоган поиска от Киргизстан да вземе мерки срещу групите, свързани с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за провалилия се опит за преврат през 2016 г., предаде Ройтерс.

В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от училища и колежи, спонсорирани от намиращия се в САЩ духовник и негови последователи, допълва bTV. След преврата от 2016 г. Анкара призова правителствата от региона да затворят тази мрежа, но не всички се отзоваха. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отказа да затвори училищата и просто преименува образователната мрежа.

Турският президент повдигна отново въпроса вчера на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков. Турският президент подчерта, че мрежата на Гюлен е заплаха за сигурността.

"Не искаме нашият братски народ да се сблъска с подобни проблеми. Те могат да проникнат във вътрешното министерство, във военни структури, подобен преврат може да се случи и в Киргизстан", предупреди Ердоган.

Президентът на Киргизстан не прие изрично исканията на Ердоган, но заяви, че сега мрежата от учебни заведения е под контрола на правителството. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ