Френският "Монд" с хипотеза за изчезването на шефа на Интерпол

Френският Монд с хипотеза за изчезването на шефа на Интерпол

Френският "Монд" с хипотеза за изчезването на шефа на Интерпол

Френската полиция разследва изчезването на шефа на Интерпол - китаеца Мън Хунвей - и е поставила съпругата му под защита, съобщи френското вътрешното министерство.

Семейството на Мън няма вести от него от 25 септември, а не от 29 -и, както беше съобщено по-рано. От Мън няма следа, откакто заминал за Китай с полет от Стокхолм. Сигналът за изчезването му беше подаден от съпругата му в полицията в Лион.

64-годишният Мън Хунвей живее в Лион, където е централата на международната полицейска организация. Според източници Хунвей е заминал за Китай от Стокхолм. Жена му е получила заплахи по телефона и в социалните мрежи, съобщиха френските власти.

"Той не е изчезнал във Франция", категоричен е източник на информационната агенция АФП. 

Според хонгконгския вестник "Саут Морнинг пост", още при пристигането му в Китай Мън е задържан и отведен за разпити. Не се знаело за какво го разследват, нито къде е отведен, но през април бил загубил мястото си в Централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Хипотезата на френския "Монд" за изчезването е разчистване на вътрешнопартийни сметки.

Мън Хунвей е първият китаец начело на Интерпол, припомня БНТ. Избран е преди две години от позицията заместник-министър на обществената сигурност. Постът му в Интерпол е предимно представителен, а оперативната работа движи генералният секретар на организацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ