Г-7 отпуска спешно 20 млн. долара за самолети за гасене на пожарите в Бразилия

Г-7 отпуска спешно 20 млн. долара за самолети за гасене на пожарите в Бразилия

Г-7 реши да отпусне спешна помощ в размер на 20 милиона долара за Амазония, главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожари. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Освен това страните от Г-7 са се съгласили да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население, уточни Макрон в присъствието на президента на Чили Себастиан Пинера.

Джунглата на Амазонка са белите дробове на планетата, заяви френският президент, който добави, че лидерите от Г-7 обсъждат възможността за подобна помощ за Африка, в чиито тропически гори също бушуват пожари, предаде БТА.

Макрон превърна въпроса за обхванатата от пожари амазонска гора в приоритет на форума на Г-7. По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ