Гърция за първи път избра жена за президент

Гърция за първи път избра жена за президент

Гърция за първи път избра жена за президент

С огромно мнозинство в гръцкия парламент 63-годишната Екатерини Сакеларопулу бе избрана за първата жена президент на страната. Тя беше предложена от премиера Кириакос Мицотакис.

Сакеларопулу бе избрана с 261 гласа "за" при необходими 200. Тя поема поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат приключва през март.

Четири десетилетия ветеран в правосъдната система, 63-годишната Сакеларопулу от 2018 г. оглавява върховния административен съд на Гърция, където тя отново беше първата жена, заемала този пост.

Гръцките президенти се избират изключително от парламента. Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия. Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри. Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката държава и главнокомандващ, постът е до голяма степен церемониален.

По думите на премиера Мицотакис, изборът на съдийката за президент „олицетворява единството и прогреса”. 

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще замени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ