Хърватия ще приеме през април закон за въвеждане на еврото

Хърватия ще приеме през април закон за въвеждане на еврото

Хърватия ще приеме през април закон за въвеждане на еврото

Хърватският вицепремиер и министър на финансите Здравко Марич каза, че е в процес на изготвяне на закона за въвеждане на еврото. Проектът трябва да бъде публикуван в средата на януари, а приемането му се очаква през април следващата година. Това инфорсмира скопският вестник "Слободен печат", цитиран от Агенция "Фокус".  

"С този закон ще е необходимо да се променят 46 закона и повече от 70 подзаконови нормативни актове преди въвеждането на еврото", каза Марич на конференция "Хърватия като част от Еврозоната".

Правителството в Загреб определи 1 януари 2023 г. като дата, на която Хърватия трябва да бъде готова да се присъедини към Еврозоната, а обявяването на официалното решение за влизането на Хърватия в еврозоната се очаква в средата на следващата година.

"От този момент Хърватия на практика навлиза в тази финална фаза и трябва да ускорим темповете, защото имаме много работа", каза Марич. Той добави, че предстои сериозна корекция във финансовия сектор и че той има един общ знаменател - информиране и защита на потребителите като неразделен принцип на целия процес. 

Според Марич от август догодина законът за еврото ще регламентира задължението за двойно обявяване на цените, което е един от начините за облекчаване на инфлационния натиск. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ