И Испания обяви извънредно положение заради COVID-19, съпругата на премиера Санчес също е заразена

И Испания обяви извънредно положение заради COVID-19, съпругата на премиера Санчес също е заразена

И Испания обяви извънредно положение заради COVID-19, съпругата на премиера Санчес също е заразена

Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на извънредно положение и почти пълна карантина в страната за срок от 15 дни. На жителите се позволява да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. Рестриктивните мерки влязоха в сила в събота късно вечерта. Силите за сигурност и дори въоръжените сили, ако е необходимо, ще отговарят за спазването им. От понеделник авиокомпаниите ще ограничат въздушния трафик в Испания с 50%, информира abc.es.

Премиерът предупреди, че борбата с епидемията ще има сериозно отражение върху икономиката и обеща, че правителството му ще направи всичко по силите си, за да намали икономическите щети. Какви ще бъдат те, правителството ще обяви във вторник. 

До момента в страната заразени с коронавирус са 6 391 души, починали са 196 души. Сред заразените е и съпругата на испанския премиер Педро Санчес - Бегоня Гомес.

„Бегоня Гомес и премиерът са добре, и двамата са в двореца Монклоа. Те следват превантивните мерки, наложени от здравните власти“, се казва в прессъобщението на испанското правителство. Заразата е била открита при тестове на хора от обкръжението на Санчес, извършени през последните часове.

Ограничено движение

Декретът забранява свободното движение на превозни средства и хора в цяла Испания, освен да купуват храна или лекарства, да посещават здравни центрове и да ходят на работа. Правителството е поставило всички "граждански и военни, публични и частни" средства под командването на министъра на здравеопазването за управление на кризата и централизиране на грижите за засегнатите.

В допълнение, министърът на вътрешните работи може да реши да прекрати движението на магистрали или участъци от тях поради съображения за обществено здраве, безопасност или плавност на движението или ограничаване на достъп до определени превозни средства по същите причини.

Правителството позволява на гражданите да напускат домовете си с поредица от „изисквания“, сред които няма разпоредба за „отиване на вечеря в къщата на приятел или в свободното време“.

„Хората няма да могат да отидат на тераса, в планината или на ски курорт“, обясни министър-председателят Педро Санчес.

Според кралския указ е позволено на хората да напускат домовете си, за да отидат и да се върнат на работа, да посещават здравни центрове, да купуват храна, лекарства или стоки от първа необходимост, да се грижат за хората, които се нуждаят от тях поради тяхната зависимост или за да ползват услугите на финансови или застрахователни лица. Това включва и нужди като разходка на кучето в парка.

Във всеки случай в правителствения текст се споменават „причини за непреодолима сила или ситуация на нужда“ или „всяка друга дейност с аналогичен характер, надлежно обоснована“ в случаите, когато е разрешено да се напускат домове с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Всеки испанец в чужбина може да се върне в Испания, при условие, че оправдае пребиваването си и от този момент ще ограничи движенията си в рамките на изключенията, посочени в кралския крал указ.

От понеделник авиокомпаниите ще ограничат въздушния трафик в Испания с 50%.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ