И в Румъния откриха от заразените яйца

И в Румъния откриха от заразените яйца

И в Румъния откриха от заразените яйца

Един тон течни жълтъци, замърсени с фипронил, са открити в склад в окръг Тимиш, Западна Румъния, обяви румънската Ветеринарно-санитарна служба. Това е първи случай в Източна Европа. Замърсените яйца са внос от Германия. Партидата е задържана в склада, където е била доставена, без да достигне търговската мрежа и ще бъде унищожена чрез изгаряне, добавя румънската служба.

До момента замърсени с инсектицида фипронил яйца са засечени в осем европейски страни сред които Белгия, Холандия, Германия, Швейцария, Швеция, Великобритания ,Франция, Люксембург. ЕК излезе с препоръка всички държави да бъдат в повишена бдителност.

Междувременно в Холандия днес бяха задържани двама от управителите на фирмата "Чикфренд", която е била основният дистрибутор на препарата за дезинфекция, съдържащ вредния за здравето фипронил.

В Белгия днес полицията извърши 11 обиска в предприятия и складове, за които се подозира, че са разпространявали или съхранявали инсектицида. В двете държави текат прокурорски проверки във връзка с милиони партиди яйца, замърсени с фипронил.

Британската агенция за безопасност на храните съобщи, че внесените в страната замърсени с фипронил яйца от Холандия са близо 700 хиляди, а не 21 000, както се смяташе. Този внос обаче не се продава в магазините, а се използва в сандвичи и други продукти заедно с много съставки, така че съдържанието на фипронил би било минимално, успокояват от агенцията. Все пак от супермаркетите са изтеглени 13 продукта, съдържащи яйца.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ