Индия забранява 54 мобилни приложения, разработени в Китай

Индия забранява 54 мобилни приложения, разработени в Китай

Индия забранява 54 мобилни приложения, разработени в Китай

Министерството на информацията и излъчването на Индия забрани 54 мобилни приложения, разработени в Китай, разглеждайки ги като заплаха за националната сигурност и поверителността на потребителите. Това съобщи The Economic Times, позовавайки се на източници в индийското правителство.

По техни данни, редица от тези приложения са собственост на големи китайски технологични компании като Tencent, Alibaba и NetEase. Те са "ребрандирани или преименувани копия" на приложения, които са забранени в страната от 2020 г., отбелязва вестникът, цитиран от ТАСС.

От юни 2020 г. индийското правителство забрани общо 224 китайски приложения, включително TikTok, SHAREit, WeChat, UC Browser и др. Забраната за китайски приложения идва на фона на обтегнатите отношения между Ню Делхи и Пекин заради граничен конфликт в Източен Ладак.

Заместник-министърът на информацията и излъчването на Индия Логанатан Муруган каза пред парламента миналата седмица, че над 60 акаунта в канали за видео хостинг в YouTube, страници в Twitter, Facebook и Instagram са били закрити през последните два месеца заради излъчване на антииндийско съдържание от Пакистан и разпространение на невярна информация.

За да блокират акаунти в социалните медии, индийските власти за първи път се възползваха от правомощията за извънредни ситуации, предоставени им от закон, приет през 2021 г., отнасящ се до областта на информационните технологии и цифровите медии. Законът предвижда етични стандарти за такива медии и насоки за излъчване на новини и други информационни материали.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ