Испания задели над 30 млн. евро за подпомагане на социалната система

Испания задели над 30 млн. евро за подпомагане на социалната система

Испания задели над 30 млн. евро за подпомагане на социалната система

Испанският кабинет одобри заделянето на 30,5 млн. евро, които ще бъдат използвани за пенсии (14 млн. евро), както и за социални помощи и субсидии за безработните в страната (16,5 млн. евро), която е една от най-засегнатите от пандемията от коронавируса, информира elpais.com

Системата за социално подпомагане пострада особено тежко от пандемията, тъй като броят на хората, които плащат осигуровки намаля, докато молбите за помощи нарастнаха. Финансовият министър Мария Хесус Монтеро обяви, че новата схема за гарантиран минимален доход, предназначена да помогне на пострадалите домакинства, ще бъде одобрена в петък, 29 май.

Това е втората мярка от този тип, която изпълнителната власт прие от началото на кризата. На 14 април беше дадена зелена светлина за авансовото плащане на заема, който включва пренесените от 2018 г. бюджети на стойност 13,830 милиона. В предишни години, когато икономиката и заетостта нарастваха с добри темпове, тази операция и използването на резерва за социално осигуряване се правеше още през юни, за да се посрещне изплащането на извънредната пенсия за юли и погасяването на Данъка върху доходите на лицата в Приходната агенция.

Обявяването на извънредното положение парализата на много икономически дейности и засегна няколко милиона работници. Някои загубиха работата си, около 950 000 до края на април. Други 3,4 милиона души бяха засегнати от програмите за временна заетост (ERTE), а 1,4 милиона души, които са самостоятелно заети лица, се възползваха от заеми с цел прекратяване на дейността им. Това неизбежно доведе до рязък спад на вноските, които постъпват в системата за социално осигуряване: нито самонаетите с тази помощ, нито мнозинството от засегнатите от ERTE (повече от три милиона души) плащат такива вноски.

В допълнение към тази мярка Министерският съвет одобри удължаването на мярката, което дава възможност за комбиниране на плащането на обезщетенията за безработица и заплатите за работа по полетата до 30 септември. Указът, позволяващ тази мярка, беше одобрен в началото на април и сега продължава още три месеца, тъй като трябваше да приключи на 30 юни. 

Източник: elpais.com

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ