Испанският премиер определи разпускането на ЕТА за „пропаганда“

Испанският премиер определи разпускането на ЕТА за „пропаганда“

Испанският премиер определи разпускането на ЕТА за „пропаганда“

Испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се саморазпуска, "шумотевица и пропаганда", и се зарече да продължи преследването на екстремистите от баската сепаратистка групировка, съобщи БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Той говори ден след като ЕТА обяви в открито писмо до баския народ, че е "разпуснала напълно структурите си".

Испанският премиер отбеляза, че групировката не е постигнала целта си за създаване на независима държава на баските чрез насилие.

"Каквото и да прави или говори, ЕТА няма да намери начин да остане ненаказана, - каза Рахой. - ЕТА може да обяви своето изчезване, но нейните престъпления, както и мерките на съдебната система, няма да изчезнат."

Испанският външен министър Хуан Игнасио Соидо Алварес каза, че силите за сигурност "продължават да преследват терористите". "Членовете на ЕТА не получиха нищо, след като престанаха да убиват, както няма да получат нищо и за заявлението си, че се разформироват", подчерта той, цитиран от ТАСС.

За периода на своята терористична кампания през испанския преход към демокрация от края на 70-те години на миналия век групировката уби 853-ма души, припомня АП.

Вчерашното открито писмо бе публикувано на баския новинарски сайт naiz.eus. В него ЕТА, цитирана от Ройтерс, обяви, че е " разпуснала напълно всичките си структури" и че "повече няма да изразява политически позиции, да подема инициативи или да взаимодейства с други актьори". Тя обещава занапред да се стреми към "обединена, независима, социалистическа баскоговоряща и непатриархална Баска страна, но ще преследва тези цели извън рамките на ЕТА.

Днес в централата в Женева на Групата за разрешаване на конфликти бе прочетено второ писмо на баската сепаратистка организация, в което тя отново потвърждава, че слага край на 60-годишното си съществуване и прекратява всякаква дейност. То бе прочетено от Дейвид Харланд, изпълнителен директор на Центъра на хуманитарен диалог. В него се казва, че "ЕТА бе родена от народа, а сега отново се разтваря в народа". "Ние взехме това наше последно решение, за да преминем към нова историческа фаза", пише в писмото.

Очаква се групировката да формализира разпускането си по време на официално събитие във Франция утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ