Ивица Дачич: Задържането на Джокович ще има последици за отношенията между Сърбия и Австралия

Ивица Дачич: Задържането на Джокович ще има последици за отношенията между Сърбия и Австралия

Ивица Дачич, председателят на сърбския парламент, заяви, че задържането на Новак Джокович ще има последици за отношенията между Сърбия и Австралия и допълни, че решението на австралийските власти да не допуснат сръбската тенис звезда в страната като политическо.

В документите, предоставени в съда в Мелбърн от адвокатите на Джокович се посочва, че през декември той е дал положителни тестове за COVID-19 и за това е бил допуснат от организаторите на турнира да участва неваксиниран.

Припомняме ви, че властите в Австралия анулираха визата на световния номер 1 в мъжкия тенис, който по-рано тази седмица кацна в Мелбърн за участие в Откритото първенство на страната. В момента Джокович се намира в центъра за настаняване на имигранти, където чака съдебно решение, от което зависи дали ще бъде депортиран от страната. Ситуацията около тенисиста предизвика големи вълнения в Австралия и по света.

В сряда граничните власти на Австралия заявиха, че на летището в Мелбърн сърбинът не е „предоставил необходимите доказателства, нужни за влизане в страната“

В публикувани в събота документи до съда адвокатите на Джокович посочват, че тенисистът е получил временна виза за влизане в Австрлаия и му е предоставено „медицинско изключение за ваксинация срещу COVID-19” от Tennis Australia поради скорошното му преболедуване. От документите става ясно, че в сертификата за медицинското изключение е записано, че 14 дни след даване на положителна проба през декември, тенисистът „е имал температура или респираторни симптоми на COVID-19 в последните 72 часа“. Досега нямаше информация, че Джокович е бил заразен през декември.

Дали сръбската тенис звезда ще играе в Откритото първенство на Австралия, или ще бъде депортиран, ще стане ясно утре - делото ще се гледа от съда в Мелбърн.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ