Огромни са щетите за банановите плантации, причинени от вулкана в Ла Палма

Огромни са щетите за банановите плантации, причинени от вулкана в Ла Палма

Огромни са щетите за банановите плантации, причинени от вулкана в Ла Палма

Щетите върху продукцията, причинени от вулкана на канарския остров Ла Палма, привлякоха вниманието на общността върху сектор, в който работят 15 000 души в целия архипелаг (между 7 000 и 8 000 само в Ла Палма) и който допринася за 2% от регионалния БВП (и около 10% от БВП на острова). Канарският банан е един от най-популярните плодове в Испания и от ноември 2013 г. е защитен с печат за качество на общността. Въпреки това, тъй като европейският пазар беше отворен за свободна конкуренция през 1993 г., производителите му разчитаха на помощ от Брюксел, за да могат да се конкурират с по-ниските цени на бананите. Субсидии, които от време на време са заплашени от съкращения, пише cincodias.elpais.com.

Загубите върху продукцията от вулкана Кумбре Виеха

Лавата вече е унищожила повече от 100 хектара бананови насаждения, но ако към тях се добавят и увредените от прекъсването на водоснабдяването или блокирането на достъпа, компрометираната площ достига 400 хектара банани и 100 хектара лозя и авокадо, по данни на Координатора на организациите на земеделските производители и фермери (COAG) на Канарските острови.

"Ако се добавят площите, покрити с пепел, което причинява драскотини, а не петънца по кората на плодовете (естетически дефект, който предотвратява продажбата им), повредената площ е близо 1500 хектара. Имайки предвид, че средно на всеки хектар работи по един човек това означава, че са засегнати поне 1500 директни работни места", изчислява Рафаел Ернандес Рейес, президент на COAG Канария.

От изгорелите насаждения в плантациите, обикновено се раждат около 6,5 милиона килограма банани, което е приблизително 4% от общото производство на Ла Палма през 2020 г. (149 милиона).

"Физическите щети, причинени от пепелта, са значителни. Очакваме, че не по-малко от 40 милиона килограма ще имат проблеми да бъдат пуснати на пазара, което е повече от 30% от производството на острова. Към това се добавят проблемите с напояването и блокирането на културите поради затварянето на пътищата, които все още не можем да оценим", казва Доминго Мартин, президент на Asprocan (Асоциацията на организациите на производители на банани на Канарските острови). По думите му, ако вулканичната дейност спре, тези земи ще могат да се възстановят в рамките на година. 

COAG изчислява, че поне за момента са загубени 26 милиона килограма банани в 400 хектара, пряко засегнати от бедствието, което е 17% от общото производство на острова. От делегацията на Ла Палма в Търговската камара на Санта Крус де Тенерифе твърдят, че докато вулканът продължава да бълва магма, всеки опит за количествено определяне на икономическото въздействие на изригването ще бъде прибързан, защото щетите ще продължат да растат.

След изригването на вулкана през 1949 г., изгорялата земя е можело да бъде премахната и орана, но действащото законодателство в областта на околната среда го забранява, така че според Доминго Мартин ще е много трудно повърхността, опустошена от огъня, да бъде възстановена за земеделие.

Дори ако екологичните разпоредби позволяват операциите да бъдат възстановени, Рафаел Ернандес Рейес от COAG Канария поддържа тезата, че инвестицията ще бъде прекалено висока. Въпреки че 8000-те канарски бананови дървета и 50-те опаковъчни компании са свързани в шест кооперативни организации, те не са постигнали по-голяма преговорна сила спрямо дистрибуторите и супермаркетите, които повишават и понижават цените въз основа на търговските си стратегии. 

Производството в цифри

По данни на земеделското министерство 386 милиона евро са били фактурирани от канарските банани през 2019 г. От тази сума 384 милиона на вътрешния пазар и 1,7 милиона в чужбина.

Според статистиката на външното министерство 375 милиона килограма банани е внесла Испания през 2020 г. на стойност 213 милиона евро. Основните страни на произход на внесената продукция са Коста Рика, Колумбия и Кот д'Ивоар. 

В същото време, 96,5 милиона килограма банани са били изнесени от Испания през 2020 г. за сумата от 66 милиона евро, особено за Португалия (85 милиона килограма). Но голяма част от този обем е реекспорт на банани от други страни. 

Помощите за сектора

Банановата индустрия в Ла Палма очаква помощта, която ще пристигне за засегнатите от изригването на вулкана Cumbre Vieja. Правителството вече одобри пакет от повече от 213 милиона евро, който включва 20,8 милиона субсидии за първичния сектор на острова, от които 2 милиона ще бъдат използвани за гаранции, а останалите ще бъдат прехвърлени на автономната общност, която да поеме отговорността да ги управлява. Автономната общност може да отпусне 14 милиона евро за земеделие и животновъдство и 500 000 за риболов.

Докато средствата пристигат на острова, правителството на Канарските острови пренасочи 10,5 милиона евро за сметка на регионалния бюджет. От тази линия в зависимост от щетите всеки производител ще получи помощ до 20 000 евро. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ