Киев е нападнат от изток, запад и юг

Киев е нападнат от изток, запад и юг

Киев е нападнат от изток, запад и юг

Сражения от три страни са се водили в Киев тази нощ според световните медии. „Всичко това се случва в границите на града“, съобщава кореспондентът на CNN Клариса Уорд, според която няма знаци за атака срещу цивилни райони но се чуват експлозии от „много различни посоки“, докато Русия твърди, че е превзела Мелитопол.

Тези данни съвпадат с предупрежденията на украинския президент Володимир Зеленски за очаквано руско нападение над столицата. „Съдбата на Украйна се решава сега“, заяви по-рано той в обръщение към нацията.

 

 

„Ню Йорк Таймс“ информира за улични боеве в града. Изданието цитира новинарския сайт „Украинска правда“, според който има сражения на площад „Победа“, на около километър от центъра на града и площад „Майдан“. Боеве има и около жп гарата. Около 7:00 ч. тази сутрин секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, Алексий Данилов, съобщи за отблъсната атака, както и че „ситуацията е под контрол“.

В 5:45 местно време се чуват изстрели близо до центъра на Киев, според CNN идващи от югоизток. Екипите на медията съобщават за силни експлозии на запад и на юг в интервала между 2:00 и 4:00 ч. тази нощ.

„Столицата на Украйна стана свидетел на безмилостни бомбардировки от руските военновъздушни сили, разтърсвайки града с балистични ракети. Тук, в столицата, силата на конфликта достигна сеизмично ниво“, разказва кореспондентът на „Ал Джазира“ в Киев, Андрю Симънс. През нощта повечето хора са намерили къде да се скрият.

Видео от тази сутрин, разпространено в Twitter, показва кадри от камера в апартамент от Киев от момента на неговото разрушаване вследствие на атаките.

 

 

Снимка, публикувана от украинския външен министър Дмитро Кулеба, показва ударена жилищна сграда в столицата. Той призова за „пълна изолация на Русия, експулсиране на посланици, петролно ембарго и разрушаване на икономиката ѝ“.

 

 

По-късно се появиха и кадри на хора, евакуирани от атакуваната сграда. Не е ясно дали тя е била целта на нападението. Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че през нощта е нанесло удари с крилати ракети срещу цели в Украйна, но поясни, че са били насочени изключително към военна инфраструктура. „Подчертавам още веднъж, че огънят е насочен само към обектите от военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна, изключвайки щетите върху жилищната и социалната инфраструктура“, каза говорителят на военното министерство, Игор Конашенков, цитиран от CNN.

По оперативна информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 6:00 ч. тази сутрин продължава да има единични въздушни удари около градовете Суми, Мариупол и Полтава. От Черно море Русия е изстреляла крилати ракети и управлява тактическата си авиация от територията на Беларус и Крим. Водят се отбранителни боеве в района на Харков. Използват се тактически самолети в района на Южни и Одеса.

Руското военно министерство потвърди, че е превзело град Мелитопол – първи голям център от началото на нападението. Според „Би Би Си“ там живеят 150 хил. украинци.

Народната милиция на Луганската народна република, която бе призната от Русия в началото на седмицата, е установила контрол над контролния пункт „Станица Луганская“, предаде РИА Новости.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ