Мадрид забрани електрическите скутери по тротоарите

 Мадрид забрани електрическите скутери по тротоарите

Мадрид забрани електрическите скутери по тротоарите

Градските власти в Мадрид приеха днес решение, което забранява движението на електрически скутери (тротинетки) по тротоарите. Мярката цели повишаване на безопасността на пешеходците, както и да регулира алтернативния транспорт, който намалява замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобна регулация вече има и във Франция, след като компании като американската "Лайм" (Lime) напълниха през последните месеци европейските градове с хиляди е-скутери предвид голямото търсене, отбеляза информационната агенция.

Испанската столица е сред градовете в Европа с най-високи нива на замърсяване на въздуха, като през всеки месец на 2017 г. замърсяването е било над допустимите граници. Обаче рязкото увеличаване на броя на тротинетките, които наподобяват скейтбордове, създаде опасения от заплахи за здравето за пешеходците.

В Мадрид са предприети мерки за регулиране на обществения и частния транспорт, на велосипедите и е-скутерите, които споделят улиците на града при максимално разрешена скорост от 30 км/ч. Но свалянето на скутерите - някои от които развиват до 60 км/ч - от тротоарите на улиците също може да породи проблеми, казва един таксиметров шофьор пред Ройтерс. По думите му притежателите на скутери трябва да имат добри застраховки, а и градските власти ще трябва да преосмислят решението си при евентуален смъртен случай след катастрофа със скутер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ