Меркел прави прощална визита в Кремъл днес

Меркел прави прощална визита в Кремъл днес

Меркел прави прощална визита в Кремъл днес

"Прощална визита" на Ангела Меркел в Кремъл днес ще отбележи края на едни от най-старите и сложни политически отношения в Европа, напрегнато 15-годишно "ходене по въже" между по-възрастния държавник в Европа и главният антагонист на блока Владимир Путин, пише в. "Гардиън". Това е първата среща на живо между Ангела Меркел и Владимир Путин от началото на пандемията, отбелязват други западни издания

Първата среща в Москва на Путин и Меркел беше през 2006 г. и тогава руският президент й подари плюшено кученце, припомня Франс прес. При втората им среща този път в Сочи година по-късно атмосферата бе нарушена от лабрадора Кони. Голямото черно куче, пуснато от Путин в стаята, се доближава до Меркел, за да я подуши. Меркел вече е била хапана от куче и появата на Кони я напряга. Това е видимо и Путин й казва: Не мисля, че кучето ще Ви изплаши. Впоследствие Меркел разказва, че според нея руският президент много добре е знаел, че тя не гори от желание да срещне кучето му и въпреки това го е взел със себе си на срещата. "Разбирам защо го направи - за да докаже, че е мъж. Той се страува от собствената си слабост", коментира след това Меркел пред репортери.

Оттогава Меркел спазва подхода на хладната дистанцираност спрямо Путин, а понякога това прераства и в проява на хумор. През 2012 г. Путин нахоква журналисти по време на обща проява и Меркел подхвърля, че ако тя изтърве нервите си по този начин, то няма да изкара на канцлерския пост и три дни.

С годините Меркел си спечелва славата на политическия лидер, който може да се противопостави на Путин. През 2016 г. той изразява възхищението си от нея и казва, че й се доверява, защото тя е много открит човек. Путин добавя, че тя е лидерка, която полага честни усилия, за да разреши кризите.

Визитата на Меркел идва в момент, в който между Русия и Германия отношенията са обтегнати. Москва е обвинявана за шпионски афери и кибератаки срещу Германия. Двете страни за поохладили отношенията си и заради Украйна. Парадоксално срещата става и в деня, в който се навършва една година от отравянето на Алексей Навални, приписано от Германия на руските тайни служби. Тези обвинения предизвикаха гнева на Русия, която обвини Берлин и неговите съюзници в планирана провокация с цел дискредитиране Русия. Самият Навални днес от наказателната колония, в която се намира, в статия, публикувана в няколко европейски издания, призовава лидерите по света да се борят с корупцията и обвинява руския президент във финансови злоупотреби.

Въпреки този контекст през май Меркел пледира, без успех, за подновяване на преките контакти между ЕС и Русия. Германия освен това си остава един от основните западни инвеститори в Русия, с която тя скоро ще приключи и спорния проект за газопровода Северен поток 2.
Визитата на Меркел в Русия идва в момент и на напрежението в Афганистан, където талибаните завзеха властта, така че ще е интересно какви ще са изявленията по този въпрос на общата пресконференция на двамата лидери след края на срещата им. След визитата в Москва Меркел тя отива в Киев неделя, което предвещава и разговори за Украйна с Путин днес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават