Британските служби пропуснали възможности да предотвратят атентата в Манчестър

Британските служби пропуснали възможности да предотвратят атентата в Манчестър

Британската служба за контраразузнаване МИ-5 е пропуснала възможности да предотврати самоубийствения бомбен атентат на концерт на Ариана Гранде в Манчестър през 2017 г., при който загинаха 22 човека, заявиха депутати в доклад, цитиран от Ройтерс.

Във Великобритания миналата година бяха извършени четири екстремистки нападения с 36 жертви. Това беше най-смъртоносният изблик на насилие от бомбените атентати в Лондон през юли 2005 г.

Парламентарната комисия по разузнаване и сигурност заяви, че е имало редица пропуски, допуснати от тези, които са следели извършителя на атентата в Манчестър - 22-годишния британски гражданин от либийски произход Салман Абеди, информира БТА.

Той е бил известен на МИ-5 от 2014 г., но не е бил предложен за включване в програма за борба с екстремизма, нито са му били наложени ограничения за пътуване от службата за сигурност.

Абеди също така е посетил екстремист в затвора, но нито полицията, нито МИ-5 са предприели действия.

"Това, което можем да кажем, е, че е имало поредица от провали по случая със Салман Абеди", заяви председателят на комисията Доминик Грийв.

"Макар да е невъзможно да кажем дали това е щяло да предотврати унищожителното нападение на 22 май, ние стигнахме до заключението, че заради провалите са били пропуснати възможности за предотвратяването му", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ