Служителка на TikTok съди компанията за „психологическа травма“

Служителка на TikTok съди компанията за „психологическа травма“

Служителка на TikTok съди компанията за „психологическа травма“

Бивша модераторка на TikTok съди компанията с твърденията, че е психичното му здраве не е било защитено след „постоянно“ излагане на травматично видео съдържание.

Кенди Фрейзър казва, че служебните ѝ задължения включвали преглеждане на клипове, с „екстремно и нагледно насилие“ в продължение на до 12 часа дневно. По думите ѝ страда от „значителна психологическа травма“, включително тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство, пише „Би Би Си“.

Освен самата платформа за кратки видеа, жената е решила да съди и нейната компания майка, китайската ByteDance. В ролята си на модератор Фрейзър е гледала графично съдържание, включително клипове на сексуално насилие, канибализъм, масови стрелби. Била е длъжна да преглежда стотици видеа всеки ден. Според делото, заведено във федерален съд в Калифорния, заради това служителката е претърпяла „значителна психологическа травма“.

За да защити потребителите си от смущаващо съдържание, TikTok използва хиляди модератори, които филтрират видеа и акаунти при установяване на нарушение на правилата на платформата.

Според Фрейзър, за да се справи с обема от съдържание, което се е очаквало да модерира, е трябвало да гледа до 10 клипа едновременно. В жалбата се твърди още, че по време на 12-часова смяна на модераторите е разрешена 15-минутна почивка след първите четири часа на работа, а след това по 15 минути на всеки два часа, както и едночасова обедна почивка.

От TikTok не коментираха случая, но заявиха, че се стремят да насърчат грижовна работна среда. „Нашият екип за безопасност си партнира с трети страни в критичната работа за подпомагане на защитата на платформата и общността на TikTok и ние продължаваме да разширяваме набор от уелнес услуги, така че модераторите да се чувстват подкрепени психически и емоционално“, обясниха от платформата. Оттам вярват, че меките им за защита на модераторите са в съответствие с най-добрите практики в индустрията.

Миналата година TikTok беше сред група гиганти в социалните мрежи, които създадоха насоки за защита на служителите, които в работата си трябва да филтрират изображения, свързани със сексуално насилие над деца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ