МВФ спира помощта за Афганистан заради несигурната обстановка

МВФ спира помощта за Афганистан заради несигурната обстановка

МВФ спира помощта за Афганистан заради несигурната обстановка

Международният валутен фонд (МВФ) обяви снощи, че ще спре помощта си за Афганистан заради несигурността относно статута на властта в Кабул, след като талибаните поеха контрола над страната, предаде Франс прес.

"Както винаги МВФ се ръководи от мнението на международната общност. В момента сред международната общност липсва яснота относно признаването на правителството в Афганистан. В резултат, страната не може да има достъп до специални права на тираж (SDR) и други ресурси на МВФ", каза говорител на институцията пред АФП.

МВФ има 190 страни членки и те са разделени в позицията си за Афганистан.

След две десетилетия опити да победят талибаните западните страни са изправени пред трудния избор дали да установят отношения с фундаменталистката групировка. Канада вече обяви, че няма да признае талибаните, а Франция представи списък с пет предварителни условия, за да го направи. Русия, Китай и Турция приветстваха първите декларации на бунтовниците.

МВФ трябва да преведе последен транш за Кабул в рамките на помощна програма, одобрена на 6 ноември 2020 година на обща стойност от 370 милиона долара. Тази 42-месечна схема (три години и половина) стартира с незабавното изплащане на 115 милиона долара. Втори транш на стойност 149,4 милиона долара бе предоставен в началото на юни след първа проверка за напредъка на програмата.

Оставаше да бъдат изплатени 105,6 милиона долара по помощния план, чиято цел бе да се подкрепи тежко засегнатата от пандемията от COVID-19 икономика на страната.

Управителят на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който напусна страната в неделя, каза вчера, че Кабул би трябвало да получи на 23 август около 340 милиона долара от МВФ като нови специални права на тираж. "Не знам дали тази парична помощ ще продължи да пристига", написа той в Туитър.

Афганистан е една от най-бедните страни в света и е крайно зависима от международната помощ. Световната банка има около 20 текущи проекта за развитие в страната и от 2002 година е предоставила 5,3 милиарда долара, основно под формата на субсидии. Не е ясно какво ще е бъдещето на тези програми, тъй като банката полага усилия да изведе служителите си от страната.

Междувременно компанията за парични преводи Уестърн юниън (Western Union) обяви, че временно ограничава трансферите за Афганистан, друг жизненоважен източник на пари за жителите на страната. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ