Мъж с нож искал да убие Брендън Тарант в съда

Мъж с нож искал да убие Брендън Тарант в съда

Мъж с нож искал да убие Брендън Тарант в съда

Пресечен е опит да бъде нападнат и убит терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант на път за съда днес, съобщи New Zealand Herald.

Мъж с нож е пробвал да пробие охраната и да стигне до Тарант. Той е задържан и впоследствие признал, че искал да убие Тарант. 

Първото дело срещу терориста, който уби и рани десетки при нападения в две джамии в градчето Крайстчърч бе гледано днес при закрити врати. Допуснати бяха само журналисти. Заседанието продължи минути и приключи веднага след прочитането на обвинителния акт. На Тарант е повдигнато обвинение в убийство, но се очаква в хода на разследването да му бъдат предявени и други обвинения. Той остава за постоянно ареста до следващото съдебно заседание на 5 април.

Междувременно от правителствената служба на Нова Зеландия съобщиха, че 10 минути преди атаката са получили копие на манифеста, разпространен от стрелеца. Документът, който се състои от 37 страници, бил изпратен до други 70 важни адреса.

Жертвите на Тарант вече са 50 след като един от тежко ранените в стрелбите в джамиите почина. Над 40 бяха ранените, към момента, над 30 остават на лечение в различни болници, предават световните агенции. Само за часове след атаките, новозеландците дариха повече от 2,5 милиона долара в помощ на пострадалите и семействата на жертвите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ