Назначават Александър Шаленберг за канцлер на Австрия

Назначават Александър Шаленберг за канцлер на Австрия

Назначават Александър Шаленберг за канцлер на Австрия

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг ще бъде назначен за канцлер на страната днес, съобщават от кабинета на президента.

„Федералният президент Александър Ван дер Белен ще назначи в понеделник Александър Шаленберг, който ще положи клетва като федерален канцлер“, се казва в изявлението.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група, припомня БГНЕС. Решението му идва само дни, след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер на страната. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата, "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Вицеканцлерът и лидер на „Зелените“ Вернер Коглер приветства решението на Курц и заяви, че работата на коалиционното правителство ще продължи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ