Недостигът на чипове застрашава индустриалното бъдеще на Европа

Недостигът на чипове застрашава индустриалното бъдеще на Европа

Недостигът на чипове застрашава индустриалното бъдеще на Европа

Недостигът на чипове поставя европейската индустрия пред сериозно изпитание, особено производителите на автомобили. Липсата на полупроводници, основен компонент в електронните системи на превозните средства, затруднява производството в този сектор и не само там.

Желаните и все по-липсващи чипове са неотменен компонент в лаптопи, мобилни телефони, домакински уреди, комуникации или медицинско оборудване. Компании като Microsoft, Sony, Seat, Stellantis, Volkswagen или Daimler са претърпели забавяне или са били принудени да спрат производството си поради дефицитът на тези елементи, пише cincodias.elpais.com.

В COVID-кризата потребителите са си купили повече компютри, конзоли и обновени мобилни телефони. Пандемията и работата от вкъщи повишиха продажбата на електронни устройства, което допълнително усложнява съотношението между търсенето и предлагането на чипове. Проблемът е глобален, но Европа е в очевидно неблагоприятно положение, тъй като е в по-силна зависимост за доставката им от Азия и САЩ.

Европейските власти не крият притеснения относно липсата на полупроводници. Тайван държи 60% от пазара на чипове по поръчка (силиконови компоненти, изработвани по спецификации на клиента в заводи, известни като леярни). По-конкретно, TSMC произвежда около половината от чиповете на световния пазар. 

Огромни инвестиции 

Понастоящем Европа не разполага с инфраструктура, която да отговори на това предизвикателство. Това е индустрия с постоянни иновации, която се нуждае от огромни инвестиции, а през последните години европейските заводи са намалили производството. Европейски фирми като NXP Semiconductors, Infineon и ST Microelectronics често поръчват част от производството си в Азия.

Старият континент започна да работи, за да увеличи местното производство. Общо 17 държави-членки, включително Испания, подписаха европейска инициатива за полупроводникови процесори и технологии през декември, в която се съгласиха да работят заедно по многонационален проект. Перспективите обаче са дългосрочни и експертите казват, че процесът може да бъде сложен. Стартирането на фабрика (или леярна) изисква огромни инвестиции, близо 20 000 милиона, а постигането на рентабилност може да отнеме много години.

Друг вариант, който Европа проучва, е търсенето на партньори. Според Bloomberg, ЕС преговаря с някои компании, сред които ще бъдат TSMC и Samsung, за изграждането на завод за чипове на европейска територия.

Правителството на Съединените американски щати постигна споразумение с TSMC в края на 2020 г. за модерна фабрика в Аризона с първоначална инвестиция от 3,5 милиарда долара, която ще достигне 12 милиарда до 2029 г. Заводът ще позволи на клиентите на TSMC в САЩ да получат достъп до местното производство. Цел, която Европа също трябва да изпълни, за да не изостава в индустриите на бъдещето.

Източник: cincodias.elpais.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ