Обединеното кралство може да се разпадне в следващите 10 години, смятат половината британци

Обединеното кралство може да се разпадне в следващите 10 години, смятат половината британци

Обединеното кралство може да се разпадне в следващите 10 години, смятат половината британци

Обединеното кралство може да не съществува в сегашната си форма след 10 години. Това смятат половината британци според проучване на Ipsos MORI, цитирано от Ройтерс.

Според анкетата 50% от гражданите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува в настоящия си вид след 10 г., като това представлява ръст от 7% спрямо 2014 г., когато делът на гражданите, които споделят това мнение, е бил 43%. Според други 29% от запитаните кралството ще остане в сегашната си форма след десетилетие (спрямо 45% през 2014 г.).

В краткосрочен план съдбата на съюза, чийто настоящ състав датира от 1707 г. с обединението между Кралство Англия и Кралство Шотландия, също остава несигурна, като 44% от респондентите смятат, че Обединеното кралство няма да съществува под тази си форма след 5 години, а 42% вярват, че то ще остане непокътнато в този период.

Отношенията между съставните страни в Обединеното кралство се изостриха през 2016 г., след като страната гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. На различни позиции по въпроса бяха Шотландия и Северна Ирландия, които гласуваха за оставане, докато Англия и Уелс подкрепиха Брекзит.

В момент, в който Обединеното кралство върви към поредният кран срок за напускане на ЕС, който наскоро бе определен за 31 януари, гласовете, искащи нов референдум за независимост в Шотландия и такъв за обединение между Република Ирландия и Северна Ирландия, стават все по-силни.

Макар че шотландците отхвърлиха независимостта с 55% на 45% на референдум през 2014 г., лидерите на Шотландската национална партия твърдят, че оттогава до днес ситуацията се е изменила коренно и че много от гражданите, който са подкрепили оставането на страната в Обединеното кралство, са го направили от страх, че независима Шотландия може да се окаже извън ЕС.

„Британската общественост сега е много по-разединена в очакванията си за съдбата на съюза, отколкото през 2014 г., когато неговото бъдеще бе тема на интензивен дебат с Шотландия само три месеца след референдума за независимост“, казва Еимили Грей, управляващ директор на Ipsos MORI Шотландия.

„С връщането на темата за независимостта в предизборните дискусии в Шотландия, резултатите от това прочуване ще бъдат притеснителни за тези, които искат страната да остане в съюза, докато поддръжниците на независимостта ще се надяват тенденцията да се запази“, добавя тя.

В Анкетата са участвали 1001 души на възраст от над 18 г. Тя е проведена в периода 25 – 28 октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ