ООН: Около 40% от севернокорейците страдат от недостиг на храни

ООН: Около 40% от севернокорейците страдат от недостиг на храни

ООН: Около 40% от севернокорейците страдат от недостиг на храни

Около 40 процента от севернокорейците са в кризисна ситуация що се отнася до снабдяването си с храна. Тези данни се съдържат в доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитиран от южнокорейската държавна телевизия Кей Би Ес, предаде ТАСС.

Според документа около 19 милиона севернокорейци са зависими от държавната система за разпределяне на храни. Една трета от децата в Северна Корея на възраст между половин и две години не получават необходимото количество калории. 25 процента от тях страдат от хронично недохранване, информира БТА.

В доклада се отбелязва, че хуманитарната ситуация в затворената комунистическа страна се е влошила заради суши, наводнения и други природни бедствия, които се повтарят през последните шест години.

ФАО призовава страните донори да отпуснат 10 милиона долара за оказване на хуманитарна помощ на 513 000 севернокорейци, които са в най-сложна ситуация с изхранването.

В понеделник председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Константин Косачов съобщи, че Русия разглежда искане на Северна Корея да й изпрати 50 000 тона пшеница безвъзмездна хуманитарна помощ, припомня ТАСС

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ