16 смъртни присъди в Бангладеш за изгорено живо 19-годишно момиче

16 смъртни присъди в Бангладеш за изгорено живо 19-годишно момиче

16 смъртни присъди в Бангладеш за изгорено живо 19-годишно момиче

Съд в Бангладеш постанови смъртни присъди срещу 16 души за смъртта на 19-годишно момиче, запалено живо, защото подало жалба за сексуален тормоз срещу ръководителя на религиозното си училище, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Смъртта на Нусрат Джахан Рафи през април предизвика вълнения и демонстрации в цялата южноазиатска държава, припомня БТА.

16-те подсъдими, между които преподавателят на младото момиче и трима нейни съученици, бяха съдени от специализиран съд в югоизточния район Фени.

"Присъдата доказва, че никое убийство не остава ненаказано в Бангладеш. Имаме правова държава", заяви прокурорът Хафез Ахмед пред журналисти, след прочитане на присъдите в препълнена съдебна зала, при засилени мерки за сигурност.

Защитата обяви, че ще обжалва.

Според властите, младото момиче било примамено на покрива на медресето, а убийците поискали да оттегли жалбата си срещу директора, подадена малко преди това.

След като ученичката отказала, била залята с бензин и подпалена. Жертвата издъхна от раните си пет дни по-късно, на 10 април. Това предизвика скандал в тази държава със 160-милионно население.

Смята се, че директорът е планирал убийството от килията си, тъй като е бил задържан веднага след подаване на жалбата. "Целта е била убийството да изглежда като самоубийство. Но планът се провалил, защото Рафи успяла да слезе от покрива, след като шалът, с който била вързана, изгорял и тя освободила ръцете и краката си, каза за АФП ръководилият разследването Мохамад Икбал.

Според полицията поне петима от подсъдимите са пряко замесени в убийството, а останалите са били техни помагачи.

Министър-председателката Шейх Хасина се срещна със семейството на жертвата и обеща убийците й да бъдат изправени пред правосъдието.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ