Осъдиха Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

Осъдиха Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

Осъдиха Никола Саркози на 3 години затвор за корупция

Президентът на Франция в периода 2007-2012 г. Никола Саркози бе осъден на три години затвор за корупция, предаде Би Би Си.

Бившият държавен глава е осъден на 2 години условно лишаване от свобода и 1 година ефективно, която може да бъде излежана под домашен арест с електронна гривна. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

66-годишният бивш президент на Франция бе признат за виновен в опит да подкупи бившия висш магистрат Жилбер Азибер, предлагайки му престижен пост в княжество Монако в замяна на поверителна информация по вече прекратено разследване срещу неговата политическа партия.

Аизбер и бившият адвокат на Саркози –Тиери Ерзог, получиха същите присъди.

Така Саркози става вторият френски президент, осъден за корупция, след покойния Жак Ширак, който получи двегодишна условна присъда през 2011 г. за създаване на фиктивни работни места в кметството на Париж за свои политически съратници, когато е бил кмет на френската столица. Ширак почина през 2019 г.

Прокурорите искаха четиригодишна присъда за Саркози, от които 2 години условно.

Делото стартира през октомври след запис на разговор между Азибер и Ерцог, които бяха подслушвани от следователи, разследващи обвинения, че Саркози е получил незаконно финансиране от наследницата на L'Oreal Лилиан Бетанкур за кандидатпрезидентската си кампания през 2007 г.

До тези обвинения пък се стигна, след като Саркози и Ерцог бяха подслушвани във връзка с друго разследване за предполагаемо финансиране от Либия на същата кампания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ