Парламентът на Аржентина одобри споразумението с МВФ за рефинансиране на дълга

Парламентът на Аржентина одобри споразумението с МВФ за рефинансиране на дълга

Парламентът на Аржентина одобри споразумението за 45 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ) за рефинансиране на дълга на страната, предаде Франс прес. Това стана на първо гласуване преди дебати в Сената. 

С 204 гласа "за", 37 "против" и 11 "въздържали се" депутатите одобриха програмата за рефинансиране, подписана на 3 март от правителството и МВФ за колосалния дълг на Аржентина към вашингтонската институция. Той е натрупан в резултат на заем, взет през 2018 година от предишното правителство, предава БТА.

В Аржентина има широки критики срещу споразумението за рефинансиране на дълга, поето от страната през 2018 г. по време на управлението на консервативния президент Маурисио Макри. Сегашното левоцентристко правителство казва, че споразумението трябва да бъде одобрено, за да бъдат избегнати необслужване на заемите и големи проблеми за икономиката. Леви сили, сред които и членове на управляващата партия, близки до вицепрезидентката Кристина Фернандес, се противопоставят на сделката с МВФ, като изтъкват, че някои от икономическите мерки, които съдържа, ще влошат условията за 40 на сто от аржентинците, които са бедни.

Сделката ще позволи на Аржентина да отложи изплащането на дълга си до 2026 г., като плащанията ще продължат до 2034 г. Съгласно предишното споразумение плащанията трябваше да са концентрирани през 2022 и 2023 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки