Първо надбягване с бикове в Испания от избухването на пандемията

Първо надбягване с бикове в Испания от избухването на пандемията

Първо надбягване с бикове в Испания от избухването на пандемията

Десет бика препускаха днес по улиците на испанското село Вилясека де ла Сагра, преследвайки стотици участници в първото надбягване с бикове, организирано в страната от началото на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс. Нямаше ранени хора в днешното надбягване в селото с 1700 жители, което е разположено на 65 км южно от Мадрид.

За да се спазят ограниченията през седмицата на фестивала (5 до 12 септември), броят на бягащите пред биковете беше ограничен до 900 дневно, съобщи общинският съвет. Зрителите пък са ограничени до 1300 на надпревара, предава БТА. 

Множество градове и села из Испания традиционно провеждат подобни фестивали, но миналата година надбягванията бяха забранени, след като в страната бяха наложени строги ограничения срещу разпространението на COVID-19. През последните години освен това те срещат все по-голяма съпротива, а испанското общество остава разделено по спорния въпрос за използването на бикове за спорт и развлечение.

През 2020 г. анкета, публикувана от социологическата компания "Електомания", показа, че 47% от испанците желаят борбите с бикове да бъдат забранени, докато 18,6% се противопоставят на подобна забрана, а 37% са срещу борбите с бикове, но не искат те да бъдат забранявани. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ