Путин заплаши с война ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим

Путин заплаши с война ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим

Путин заплаши с война ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че някои идеи на френския му колега Еманюел Макрон по темата за сигурността в Европа могат да застанат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки, предадоха световните агенции, цитирани от БТA.

"Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки", заяви Путин на обща пресконференция с Макрон след продължилата над пет часа тяхна среща в Кремъл.

Макрон пък каза, че по време на разговорите с руския му колега той е намерил точки на сближаване на позициите по украинската криза, въпреки че различията остават.

"Виждаме, че вие имате една много силна позиция, която не винаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, трябва да разберем и приемем това", заяви Макрон.

Путин увери, че ще направи всичко, за да може да се постигнат компромиси и да се избегне военна ескалация в конфликта на Русия със Запада около Украйна.

"От наша страна ние ще направим всичко, за да постигнем компромиси, които да могат да удовлетворят всички", каза Путин. "Трябва да намерим решение, за да излезем от тази ситуация", добави той.

Макрон пък заяви, че е предложил на Путин конкретни гаранции относно сигурността на всички държави, въвлечени в украинската криза.

"Президентът Путин ме увери, че е на разположение да се ангажира в тази логика и че има желание да запази стабилността и териториалната цялост на Украйна", допълни Макрон. Той обаче предупреди, че преразглеждането на споразуменията за стабилност и сигурност в Европа не трябва да става в ущърб на европейските страни.

Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин допълни, че Русия 30 години е уговарял НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирала всички руски предложения и загрижености.

Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Путин добави, че твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

"Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация", заяви Путин, а после припомни като контрапример за това Ирак, Либия и Белград.

Руският президент заяви, че не иска развитие на събитията около Украйна, което да доведе до конфликт между Русия и НАТО, защото в случай на конфликт няма да има победители. Той обаче предупреди, че ако Украйна бъде в състава на НАТО и "нападне руски Крим, тогава ще се случи конфликт на Русия с алианса", предаде ТАСС. Тук Путин припомни, че европейските страни, в това число и Франция смятат Крим за част от Украйна, а Москва смята, че това е част от Руската Федерация.

Той отново разкритикува и военната помощ за Украйна от страна на западните страни. Путин обвини и Киев, че игнорира всички възможности за мирно възстановяване териториалната цялост на Украйна по пътя на диалога с Донбас. Путин предупреди, че няма алтернатива на минските договорености за Украйна, а Макрон обеща да напомни на украинския президент Зеленски за необходимостта да се спазват тези договорености. Френският президент изтъкна това, че украинският лидер е запазил самообладание въпреки хилядите военни, струпани на границата на страната му.

Руският президент пък изрази загриженост от дискриминацията на рускоезичното население в Украйна.

Той заяви също, че е обещал на бившия украински президент Петро Порошенко убежище, ако за него нещата се усложнят в страната му. Това обещание е било направено още, когато Порошенко е бил държавен глава на Украйна, а днес Путин потвърди отново, че Русия може да даде убежище на Порошенко от хуманитарни съображения.

Путин и Макрон се договориха да разговарят отново по телефона след пътуването на френския президент до Киев, където той ще има среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата лидери се договориха и да продължат взаимоизгодното сътрудничество между двете им страни.

Макрон и Путин са говорили и за проекта за конституция на Беларус и за думите на беларуския лидер Александър Лукашенко от 27 декември, че на беларуска територия ще бъде разположено руско ядрено оръжие. В тази връзка Макрон е получил съответните уверения от Путин.

Била е обсъдена и темата за Мали и Путин е казал на Макрон, че руската държава няма нищо общо с онези компании, които работят в тази страна и че Мали има правото да работи с частни руски фирми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ