Саудитска Арабия планира да обезглави защитничка на човешките права

Саудитска Арабия планира да обезглави защитничка на човешките права

Саудитска Арабия планира да обезглави защитничка на човешките права

Саудитска Арабия е на път да екзекутира за първи път жена - активист за човешките права.

Главният прокурор на страната е поискал смъртното наказание за пет активисти, включително защитничката на правата на жените Изра ал-Гомгам, съобщава ВВС, цитирайки съобщение на организацията Human Rights Watch (HRW). 

Изра ал-Гомгам е добре известна с участието си и документирането на масовите протести, които се състояха в Катар от 2011 г. насам.

Правозащитната организация съобщи, че в трибунал срещу тероризма, Гомгам е обвинена за престъпление като "участие в протести" в оживения район Катиф, който е място на демонстрации на малцинствената шиитска мюсюлманска общност, протестираща срещу дискриминацията, на която е подложена от сунитското правителството в страната. Сред обвиненията са и "подбуждане към протест", "издигане на враждебни към режима лозунги", "опит за влияние върху общественото мнение", "публикуване в социални медии" и "предоставяне на морална подкрепа на революционери".

Най-малко 13 защитници на правата на човека и правата на жените бяха арестувани от средата на май тази година по обвинения в действия, считани за рискови за националната сигурност. Изра ал-Гомгам и съпругът й са арестувани през декември 2015 г. 

Главният прокурор поиска смъртно наказание основано на ислямския принцип на "тазир", който се позовава на наказание за престъпления по преценка на съдията. 

HRW предупреди, че това е "опасен прецедент". "Всяка екзекуция е ужасна, но търсенето на смъртното наказание за активисти като Изра ал-Гомгам, които дори не са обвинени в насилие, е чудовищно", каза Сара Лиа Уитсън, директор на HRW за Близкия Изток, цитирана от The Guardian.

По-голяма част от шиитското малцинство в страната живее в произвеждащата нефт Източна провинция. Те се оплакват, че религиозните им церемонии са забранени от сунитските власти и че им се отнема възможността за работа и образование.

Саудитска Арабия е абсолютна монархия, в която обществените протести и политическите партии са забранени. През последните години там бяха въведе важни социални и икономически реформи от младия принц Мохамед бин Салман, но тези промени бяха придружени от тежки репресивни мерки срещу духовници, интелектуалци и активисти, включително жени, много от които бяха арестувани.

Саудитска Арабия и преди това е екзекутирала шиитски активисти по така наречените от правозащитниците "политически мотивирани обвинения", но все още няма коментар от саудитското правителство относно настоящото искане за смъртно наказание. То идва на фона на засиленото напрежение с регионалния съперник - шиитски Иран, който бива обвиняван за подбуждане на размирици и връзки с шиитските бунтовници хути в Йемен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ