Саудитска Арабия спира полетите до Торонто

Саудитска Арабия спира полетите до Торонто

Саудитска Арабия спира полетите до Торонто

Държавната авиокомпания на Саудитска Арабия преустанови преките си полети до Торонто, след като Канада призова за освобождаване на задържаните активисти за гражданско общество и правата на жените, съобщва BBC.

Близкоизточната страна също така замрази цялата си търговия с Канада и изгони канадския посланик заради "намеса" във вътрешните работи на страната.

Министърът на външните работи на Канада, Кристия Фрийланд, заяви, че е "дълбоко загрижена" от експулсирането на дипломанта, но добави, че: "Канада винаги ще застане зад защитата на правата на човека, включително правата на жените и свободата на словото по света. "Ние никога няма да се поколебаем да насърчаваме тези ценности и смятаме, че този диалог е от решаващо значение за международната дипломация".

Саудитският министър на външните работи Адел ал-Джубейр по-рано спомена, че позицията на Канада се основава на "подвеждаща информация", добавяйки, че всеки арестуван е "обект на саудитски закони, гарантиращи правата им".

Поводът за конфликта бе арестуването преди седмица на видната защитничка на правата на човека - Самар Бадауи, чийто брат, блогърът Райф Бадауи, изтърпява 10-годишна присъда в затвора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ