Сеул и Великобритания се договориха за свободна търговия след Брекзит

Сеул и Великобритания се договориха за свободна търговия след Брекзит

Великобритания и Южна Корея подписаха днес споразумение за свободна търговия, което ще им позволи да продължат да търгуват свободно след Брекзита, насрочен за 31 октомври, предаде Франс прес.
Търговията между Лондон и Сеул отчита растеж от около 12 процента всяка година след подписването на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Южна Корея през 2011 година. Оборотът е достигнал 14,6 милиарда британски лири през 2018 година (около 16 милиарда евро), съобщи британското министерство на търговията в комюнике.
Автомобилната промишленост, технологиите, възобновяемите енергии и керамичното производство са сред британските сектори, изнасящи за Южна Корея, посочна БТА. Особено добре се развива износът на британски автомобили за южнокорейския пазар, където продажбите са достигнали 943 милиона британски лири през 2018 година, което представлява увеличение с една трета спрямо предходната година.
Споразумението между Лондон и Сеул "възпроизвежда възможно най-добре ефекта от търговското споразумение между ЕС и Южна Корея, обяснява британското ведомство.
То ще позволи на автомобилостроители като Бентли (Bentley) и производителя на керамика Денби (Denby) да продължат търговската си дейност както досега и да се възползват от възможностите, които ще им предостави Брекзит, изтъкна британската министърка на търговията Елизабет Тръс, цитирана в комюникето.
В подготовката си за Брекзит Великобритания досега е подписала 13 търговски споразумения с 38 страни. В тях са транспонирани разпоредби от споразуменията на ЕС с тези страни. Споразумението с Южна Корея е първото, подписано с азиатска страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ