Си Цзинпин призова за засилване на идеологическото образование в училище

Си Цзинпин призова за засилване на идеологическото образование в училище

Си Цзинпин призова за засилване на идеологическото образование в училище

Китайският президент Си Цзинпин призова за засилване на идеологическото образование в училищата. Това съобщи днес китайската национална телевизия, няколко месеца преди да се навършат 30 години от демонстрациите на площад "Тянанмън", предаде Франс прес.

Откакто дойде на власт през 2012 г., президентът Си осезаемо затегна контрола на комунистическата партия върху обществото, от което изисква пълна лоялност и заглушава всички гласове на несъгласие, способни да застрашат неговата легитимност, отбелязва агенцията.

Си Цзинпин разпореди вчера на преподаватели, събрали се на форум, "да засилят теоретичното образование, да подобрят ефективността на идеологическото и политическото образование ( . .) и да вградят основните ценности на социализма в целия образователен процес", съобщи държавната телевизия Си Си Ти Ви.

"Трябва да развиваме идеологията, за да се преборим с всички видове заблуди", обясни президентът на събрание в Пекин, предаде БТА.

Този нов опит за идеологическо затягане на гайките се съчетава със започнатата от властите кампания срещу "западните влияния". Тя е част от от стремежа на Си Цзинпин да пропагандира "китайската мечта", в чиято основа лежи националната идентичност, отбелязва АФП.

"Идеологията играе незаменима роля и преподавателите носят огромна отговорност", заяви китайският лидер, цитиран от Си Си Ти Ви.

Компартията в Китай удвоява бдителността и засилва контрола си над учебните заведения в навечерието на 30-ата годишнина от потушаването на демонстрациите на пекинския площад "Тянанмън", започнали в университетите. През нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г., след продължителни протести с искания за демократични реформи и смазване на корупцията, войници и танкове откриха огън срещу демонстранти в центъра на китайската столица. Според различни оценки тези кръвопролитни репресии може да са довели до смъртта на стотици и дори хиляди души. Събитието остава табу и до днес в Китайската народна република, където е забранено то да се споменава в училищните учебници и в социалните мрежи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ