Светът е изправен пред "библейски глад" заради Covid-19, предупреди ООН

Светът е изправен пред библейски глад заради Covid-19, предупреди ООН

Светът е изправен пред "библейски глад" заради Covid-19, предупреди ООН

Светът е изправен пред "библейски глад" заради кризата, причинена от пандемията от Covid-19, предупреди Организацията на обединените нации (ООН).

Директорът на Световната програма за храните (WPF) Дейвид Бийзли отбеляза, че глобалното разпространение на коронавируса тази година е "предизвикало най-лошата хуманитарна криза след Втората световна война и вече сме изправени срещу перфектната буря".

Той отбеляза още, че в момента милиони граждани по света са на ръба на глада, като посочи, че това е реална и голяма опасност за човечеството.

Бийзли "нарисува" мрачна картина, в която 135 милиона души са изправени пред гладуване или по-лошо, съчетана с допълнителни 130 милиона души, които ще изпаднат в същото положение заради световната пандемия. По думите му в момента WFP предлага помощта си на близо 100 милиона души.

„Ако не успяваме да достигнем до тези хора с животоспасяващата помощ, от която се нуждаят, анализът ни показва, че 300 000 души биха могли да умират от глад всеки ден за период от три месеца“, подчерта той. „Това не включва задълбоченият проблем от пандемията“.

„На първо място, имаме нужда от мир“, каза още той. И помоли всички участващи в борбата да осигурят „бърз и безпрепятствен“ хуманитарен достъп на уязвимите общности, заедно с 350 милиона долара ново финансиране, за създаване на мрежа от логистични центрове, които да поддържат захранващи вериги на хуманитарната организация в световен мащаб.

Бизли също изтъкна необходимостта от системи за ранно предупреждение. „Ако не се подготвим и не действаме сега бихме могли да бъдем изправени пред библейски глад в рамките на няколко месеца“.

В заключение той подчерта, че нямаме време и трябва да действаме разумно и бързо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ