Три квартала в Бейрут се обединиха в яростта си срещу управляващите

Три квартала в Бейрут се обединиха в яростта си срещу управляващите

Три квартала в Бейрут се обединиха в яростта си срещу управляващите

"Експлозията в Бейрут удари три различни квартала. Сега те са обединени в яростта си. Исканията за смяна на управляващите в Ливан стават все по-шумни", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА.

В три опустошени квартала - един на средната класа, един беден и един богат - бедствието обедини всички в яростта им срещу едно държавно управление, което е възприемано като корумпирано, дисфункционално и неефективно. В десетки разговори там бяха намерени граждани от различни прослойки, които вече недоволстваха от управленските провали на страната и сега настояват за промяна още по-енергично от преди, пише вестникът.

Ливан вече затъваше в преплитащи се кризи, които ще затруднят още повече възстановяването. Още преди пандемията от коронавируса да задейства глобална рецесия, икономиката на Ливан се свиваше, валутата му се сриваше, а банките отказваха да дадат на хората собствените им пари. Прекъсвания на електричеството оставяха мнозина на тъмно и редовно се организираха протести срещу управляващите.

След товаq огромно количество амониев нитрат, който се ползва за торове и взривни вещества, избухна на пристанището в Бейрут, като уби над 150 души и рани около 6000, а стотици хиляди останаха без дом. Това направи още по-интензивна кампанията за промяна в управлението, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Ливанското правителство в криза, министри подават оставка след експлозията", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Вчера ливанското правителство беше в криза, като някои министри подадоха оставка след огромната експлозия, която опустоши части от столицата миналата седмица, а ядосани на управляващия в страната елит излязоха на улицата за втори пореден ден, пише вестникът.

Световни лидери, сред които и президентът на САЩ Доналд Тръмп, участваха в донорска конференция по видеовръзка, организирана от френския президент Еманюел Макрон. Обещани са общо 298 милиона долара. Според ливански официални представители щетите може да достигнат 15 милиарда.

Министрите на информацията и на околната среда, както и още трима депутати подадоха оставка, но това не е достатъчно за протестиращите, които са бесни на политическия елит на страната.

В негласна критика на ливанското правителство Макрон заяви, че помощта трябва да отиде директно при ливанския народ, а Международният валутен фонд каза, че е готов да удвои усилията си в помощ на Ливан, но че институциите на страната трябва да извършат реформи - искане, на което ливанското правителство се съпротивява.

Експлозията на пристанището в Бейрут усили призивите за цялостна промяна на атрофиралата политическа система на Ливан, доминирана от семейни династии, които не са променили кой знае какво в десетилетията след 15-годишната гражданска война (1975-1990). Тя доведе и до взрив на възмущението от държавната корупция, некадърност и нехайство, които допуснаха 2750 тона амониев нитрат, който се ползва и за взривни вещества, да се съхранява необезопасено на пристанището в продължение на шест години.

Международните донори казват, че са готови да помогнат, но има нежелание да се дават пари на едно правителство, което е известно с това, че си присвоява чужда помощ от проектите, за които е предназначена. Решението на донорската конференция да насочи помощта чрез ООН разочарова много ливанци, защото ООН обикновено работи с държавни институции и те се опасяват, че тези пари отново ще се използват за поддържане на местната клептокрация, отбелязва "Вашингтон пост".

"Протестиращи пред парламента настояват за сваляне на правителството на Ливан, избухнаха сблъсъци с полицията, докато глобални донори обещаваха помощ за възстановяването", пише в заглавие в. "Гардиън".

Хиляди протестиращи снощи хвърляха камъни строго охранявания квартал, където се намира ливанският парламент с искания за сваляне на правителството след катастрофалната експлозия, която разруши части от Бейрут миналата седмица, пише британският вестник.

Силите на реда използваха сълзотворен газ докато стотици души хвърляха отломки от експлозията над оградите от ковано желязо. Демонстрантите искаха да проникнат в комплекса и да нападнат парламента, чиито членове са всеобщо обвинявани за ширещата се управленска дисфункционалност, която доведе до бедствието.

До момента общо девет депутати са подали оставка и има признаци, че тази седмица това ще направят и други техни колеги. За падане на правителството е необходимо 43-ма депутати да напуснат, отбелязва "Гардиън"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ