В Испания започва най-дългият траур в памет на жертвите от COVID-19

В Испания започва най-дългият траур в памет на жертвите от COVID-19

В Испания започва най-дългият траур в памет на жертвите от COVID-19

В Испания днес е първият от десетте дни на национален траур в памет на близо 27-те хиляди жертви на COVID-19. През траурния период, който е най-продължителният в историята на демократичната история на страната, знамената на всички 14 184 обществени сгради и кораби от флота ще бъдат спуснати наполовина. 

"Загиналите в тази епидемия заслужават нашата трайна памет, но те заслужават още по-голяма почит: заслужават съвместното ни съществуване и нашата хармония. Заедно трябва да живеем заедно в една и съща държава, която са построили. Испания им го дължи", каза премиерът Педро Санчес през уикенда. 

Испания, която от юли ще приема чуждестранни туристи, призовава всички държави в Евросъюза да установят общи правила за отваряне на границите и връщане на свободата на движение.

Междувременно, страната постепенно излиза от строгата карантина, въведена в средата на март. На фона на опасенията за икономиката Санчес се опита да успокои заетите в туризма, който дава 12 процента от БВП с ясна перспектива за летен сезон.

"От юли ще бъде възобновен приемът на чуждестранни туристи в Испания. Те вече могат да планират почивките си у нас в условията на сигурност", обяви Педро Санчес. Според плана за излизане от изолацията голяма част от страната вече е на второ ниво, докато най засегнатите зони като Мадрид и Барселона засега остават на Фаза 1. Най-сетне и там отвориха паркове и музеи, както и откритите части на заведенията. 

В Испания няма Официален траурен закон. На национално ниво правителството чрез Министерския съвет решава дали да обяви траур, както и неговата продължителност, с одобрението на държавния глава. Решението се публикува в BOE (Държавен вестник). Продължителността на всеки траур е различна.  Например, след смъртта на Франко са постановени 30 дни официален траур, а след смъртта на майката на крал Хуан Карлос, Доня Мария де лас Мерцедес, са обявени 7 дни траур.

Последно официален траур на национално ниво е бил обявен на следните дати:

  • Смъртта на Алфредо Перес Рубалкаба (10 май 2019) - 28 часа траур
  • Джихадистки атаки в Барселона: (18 август 2017 г.) - три дни траур.
  • Смъртта на бившия президент на правителството Адолфо Суарес: ​​(24 март 2014 г.) - три дни траур.
  • Бившият президент на правителството Леополдо Калво Сотело почина (4 май 2008 г.) - три дни траур.
  • Самолетна катастрофа Barajas - Spanair: (20 август 2008 г.) 154 загинали - три дни траур.
  • 11M атаки: (11 март 2004 г.) 191 мъртви - три дни траур.
  • Смърт на Доня Мария де лас Мерцедес де Орлеан (майка на крал Хуан Карлос). (4 януари 2000 г.) - седем дни траур.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ