В Мелбърн арестуваха трима души по подозрение, че подготвяли терористичен акт

 В Мелбърн арестуваха трима души по подозрение, че подготвяли терористичен акт

Австралийската полиция е арестувала трима мъже, за които се предполага, че са подготвяли терористичен акт в Мелбърн, предадоха световните агенции.

Арестите стават седмица след като мъж уби един човек в града в нападение, което полицията обяви за терористичен акт. Тримата заподозрени са задържани тази сутрин местно време. Те са на 30, 26 и 21 години. Тримата са австралийски граждани от турски произход. Те се опитвали да се снабдят с полуавтоматични пушки, за да извършат атаката. Полицията действала бързо, за да предотврати изпълнението на терористичния план. Тримата мъже планирали да атакуват много посещавани от хората места в Мелбърн, информира БТА.

"Ако не бяхме действали бързо, за да предотвратим тази атака, последствията щяха да бъдат ужасяващи", каза Йън Маккартни, говорител на австралийската полиция.

"Те със сигурност са се вдъхновили от Ислямска държава, но са нямали никаква официална връзка с каквато и да е организация", каза полицейският комисар Греъм Аштън.

"Смятаме, че сме неутрализирали заплахата, която представляваше тази група и че тази заплаха не се простира отвъд групата", допълни той.

Тримата мъже са били наблюдавани още от март. По-късно днес те ще бъдат обвинени официално и ако вината им бъде призната в съда, те могат да получат доживотна присъда.

Нито един от тримата не е имал в миналото проблеми с правосъдието, но техните паспорти са били отнети, за да им се попречи да се присъединят към въоръжени групировки в чужбина. Двама от тримата арестувани са братя, уточнява полицията.

Австралия, която е твърд съюзник на САЩ, изпрати военни в Афганистан и Ирак и е под висока степен на тревога от 2014 г. за риск от атаки от "чужди бойци", връщащи се у дома от зоните на конфликт в Близкия изток и от поддръжници на ислямистите.

По-рано този месец роден в Сомалия мъж подпали пикап с газови бутилки в центъра на Мелбърн и после намушка с нож трима души, като уби един от тях, преди да бъде застрелян от полицията. Ислямска държава пое отговорност за атаката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ