Великобритания, Германия и Франция няма да спазват указа на Путин за газа в рубли

Великобритания, Германия и Франция няма да спазват указа на Путин за газа в рубли

Няколко държави в Европа вече изключиха възможността да плащат за руски газ в рубли, след като Путин обяви, че е подписал указ, с който от утре въвежда точно това. Великобритания, Германия и Франция отхвърлят подобен сценарий.

Германският икономически министър Роберт Хабек отхвърли исканията на Русия като неприемливо нарушение на договора и добави, че тази маневра представлява „изнудване“.

„За нас е важно да не даваме сигнал, че ще бъдем изнудвани от Путин“, заяви Хабек, цитиран от „Ройтерс“.

Канцлерът Олаф Шолц пък коментира, че германските компании ще продължат да плащат руския газ с евро, както е предвидено в договорите. „При всички положения… компаниите искат, могат и ще плащат в евро“, каза той по време на съвместна пресконференция с австрийския си колега Карл Нехамер днес.

Днес по време на съвместно изявление на Хабек и френския финансов и икономически министър Бруно льо Мер стана ясно, че и Франция отхвърля искането на Русия. Двамата с Хабек заявиха, че подготвят сценарий, в който вносът на руски газ може да спре.

Великобритания също не планира да плаща в рубли, съобщи говорител на британския премиер Борис Джонсън, допълвайки, че правителството разглежда усложненията на европейския пазар от искането на Путин, предаде „Гардиън“.

По силата на указа купувачи на синьо гориво, посочени от Москва като „неприятелски“ страни заради санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, ще трябва да плащат в рубли.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ