Великобритания с промяна в тона за Брекзит: Сделка ще има!

Великобритания с промяна в тона за Брекзит: Сделка ще има!

Великобритания с промяна в тона за Брекзит: Сделка ще има!

Уверен съм, че ще сключим сделка за свободна търговия с Европейския съюз, тъй като през последните седмици има промяна в тона, която позволява да бъде постигнат напредък. Това заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

Обединеното кралство излезе от Европейския съюз на 31 януари, но в момента продължава да спазва правилата на блока и все още е част от  митничecĸия cъюз и eдинния пaзap нa EC. Това ще продължи до края на т.нар „преходен период“, който изтича в края на годината. ЕС и Великобритания с дадоха време до края на 2020 г., за да постигнат ново споразумение за свободна търговия.

„Уверен съм, че ще има споразумение. Сигналите са добри. Разбира се, предстоят трудни преговори, но вярвам, че те ще завършат с успех“, заяви британският министър.

Макар че Британското правителство винаги е било на позиция, че постигането на споразумение е възможно, коментарите на Гоув, които е един от нaй-виcoĸoпocтaвeнитe пoддpъжници нa Брекзит в пpaвитeлcтвoтo нa Джoнcън, са значително по-позитивни, отколкото през последните месеци. В края на май например британският министър призова EC дa cлoжи ĸpaй нa бeзизxoдицaтa в пpeгoвopитe.

Ако двете страни не успеят да постигнат сделка, това може да доведе до сериозни нарушения на веригите за глобална търговия в момент, в който с светът се бори с икономическото опустошение, причинено от пандемията от COVID-19.

Според източници на Ройтерс ЕС е готов да направи компромис, като смекчи исканията си Великобритания да спазва правилата на блока относно държавната помощ за бизнеса след Брекзит.

„Връзката ни с Европейския съюз е конструктивна, прагматична и впечатляваща“, коментира още Гоув.

Великобритания и ЕС имат планирани още търговски преговори до 2 октомври, по-малко от две седмици преди срещата на върха на ЕС, на която блокът се надява да одобри споразумение с Лондон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ