Виетнам се включи в разследването на трагедията с камиона на смъртта в Есекс

Виетнам се включи в разследването на трагедията с камиона на смъртта в Есекс

Виетнам се включи в разследването на трагедията с камиона на смъртта в Есекс

Виетнам се включи в разследването на разследване на случая с намерените 39 трупа в камион в индустриалния парк Уотърглейд в британския град Грейс, след като се оказа, че сред жертвите може да има и граждани на югоизточната азиатска страна.

Виетнамски правителствен източник е заявил пред CNN, че с кабинета в Ханой се е свързал мъж, който смята, че неговата дъщеря  Фам Тхи Тра Ми може да е една от жертвите. Семейството й е загубило връзка с нея, след като на 3 октомври тя е поела към Обединеното кралство, пътувайки през Китай и Франция.

По думите на Хоа Нгием от базираната във Виетнам правозащитна организация „Пространство за човешки права“ 26-годишата Фам е изпратила съобщение на майка си, в което се казвало, че не може да диша. Това се случило по времето, когато хладилният контейнер, в който бяха намерени телата, е бил на път от Белгия за Великобритания, заяви правозащитникът.

„Много съжалявам, мамо и татко. Пътуването ми в чужбина приключи безуспешно. Мамо, обичам ви много теб и татко. Умирам, не мога да дишам. Майко, съжалявам“, гласи последното съобщение, изпратено от телефона на младата виетнамка.

Виетнамското посолство в Лондон работи заедно с британските власти, за да установи дали сред жертвите има граждани на Виетнам, след като в петък е получило сигнали от няколко семейства, които твърдят, че техни близки са изчезнали, докато са опитвали да влязат нелегално във Великобритания.

По-рано в британските медии бе разпространена информация, че 39-те души, открити мъртви в хладилен камион близо до Лондон, са китайски граждани. Вчера обаче полицията съобщи, че „случаят е в развитие“ и отказа да коментира, дали сред жертвите има виетнамци.

„Силите на реда няма да коментират спекулации относно националността на хората, изгубили живота си при тази трагедия“, заяви заместник-началникът на полицията в Есекс Пипа Милс.

Вчера британската полиция съобщи, че е арестувала и четвърти заподозрян във връзка със случая. Задържаният е на 48 години от Северна Ирландия. Той е арестуван на лондонското летище Станстед по подозрение в заговор за трафик на хора и непредумишлено убийство.

В ареста са още и мъж и жена на по 38 години от Северна Англия, както и 25-годишният шофьор на камиона Мо Робинсън от северноирландския град Портадаун.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ