Задържаха собственик на завод, в който при пожар загинаха 52 души

Задържаха собственик на завод, в който при пожар загинаха 52 души

Властите в Бангладеш задържаха собственика на завода за хранителни продукти, в който при пожар в петък загинаха 52-ма души. Собственикът е арестуван за убийство, а може да бъде обвинен и в незаконно използване на детски труд, предаде Франс прес.

Под адрес са Абул Хашем и четирима от синовете му, както и трима служители с ръководни функции в завода в Рупгандж, промишлен квартал на столицата Дака. Заводът произвеждал бонбони, тестени изделия и плодови сокове.

Пожарникарите се бориха над 24 часа с пламъците, избухнали в четвъртък в сградата, където имало складирани леснозапалими пластмаси и химикали.

На третия етаж огнеборците открили 48 трупа. Работниците не успели да избягат, тъй като вратата за покрива била заключена.

Според шефа на местната полиция Джаедул Алам не са били спазени и много други норми за сигурност. "Това е умишлено убийство", каза той пред АФП.

Преди да бъде арестуван, собственикът предположи, че пожарът може да е предизвикан от "небрежност на работниците", например от неизгасена цигара.

Министърката на труда Монуджан Суфиан заяви междувременно, че е започнало разследване за използване на детски труд в завода.

Тя каза пред АФП, че е разговаряла в болницата с двама 14-годишни оцелели, а една жена казала, че неин 11-годишен племенник, работил във фабриката, е изчезнал.

Около тридесет оцелели и роднини на жертвите потвърдиха, че в завода са работили деца срещу заплащане от 29 таки (20 евроцента) на час.

Според министърката най-малкото дете, което видяла сред оцелелите в болницата, казало, че е на 14 години.

Законът в Бангладеш разрешава непълнолетните да работят след навършване на 14 години, но само на безопасни работни места, което не може да се каже за този завод, Суфиан.

"Ако се докаже, че там са наемали деца, ще съдим не само собственика, но и инспекторите по труда", увери тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ