Жените в Саудитска Арабия вече имат правото да шофират

Жените в Саудитска Арабия вече имат правото да шофират

Жените в Саудитска Арабия вече имат правото да шофират

Днес в Саудитска Арабия влиза в сила кралски указ, който дава на жените правото да шофират, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия бе единствената страна в света, която забраняваше на жените да управляват автомобил. Решението за отмяна на забраната бе взето още миналият септември от саудитският крал Салман и представлява част от прогресивните реформи на младият престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

„Готови сме. Това напълно ще промени живота ни“, казва 47-годишната психоложка Самира ал-Гамди от Джеда, която стана една от първите жени с шофьорска книжка в страната.

Вдигането на забраната бе приветствано от западните съюзници на Саудитска Арабия, много от които доскоро отправяха остри критики към управлението в Рияд, сравнявайки го с режима на талибаните в Афганистан, които бяха свалени от власт през 2001 г. от водената от САЩ военна коалиция.

Решението обаче бе съпроводено от тежки репресии срещу активистите, които водеха кампанията за отмяна на забраната.

Жените, които имат чуждестранни шофьорски книжки започнаха да ги сменят за саудитски още в началото на месеца, но броя на шофьорите от нежния пол в страната остава нисък. Очаква се повече от 3 млн. жени в страната да се сдобият със шофьорски книжки до 2020 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ